Ћирилица Latinica
28.04.2020.
Hronika

(VIDEO)Rada Trajković učestvovala u prikrivanju dokaza o „Žutoj kući” ?

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Srbi prognani iz Đakovice zatražili su danas od Tužilaštva haškog tribunala da detaljno ispita ulogu doktorke Rade Trajković u prikrivanju dokaza koji se tiču trgovine ljudskim organima u slučaju poznatom kao „Žuta kuća”.

Zvaničnu inicijativu Tribunalu u vezi sa tim podneo je Privremeni organ Opštine Đakovica. Srbi prognani iz Đakovice zatražili su danas od Tužilaštva haškog tribunala da detaljno ispita ulogu doktorke Rade Trajković u prikrivanju dokaza koji se tiču trgovine ljudskim organima u slučaju poznatom kao „Žuta kuća”.

Zvaničnu inicijativu Tribunalu u vezi sa tim podneo je Privremeni organ Opštine Đakovica.

„Kako pred Tužilaštvom MKSJ istraga u vezi sa slučajem poznatim kao Žuta kuća u  Albaniji ni nakon više od 21 godine nema epiloga, ovim putem Vas u ime nestalih, kindnapovanih i ubijenih građana Đakovice koji su život u većini slučajeva, po svim indicijama skončali upravo u zloglasnoj kasapnici u gradu Burel na severu Albanije, podsećamo na obavezu da u cilju istinskog zadovoljenja pravde ovaj slučaj ne zaboravljate i isti istražite do kraja, nepristrasno i profesionalno, što do sada, po opštem sudu javnosti i relevantnih institucija i stručnjaka niste činili” – stoji pored ostalog, u tekstu inicijative koja je dostavljena Hagu.

U istom tekstu nadležni iz administracije Opština Đakovica koja deluje u sistemu države Srbije navode i sledeće:„Želimo da postavimo pitanje da li Vaše Tužilaštvo ima saznanja da li u uništavanju dokaza o slučaju „Žuta kuća” ima i srpska političarka i lekar Rada Trajković. Ovo tim pre jer nam se obraćaju porodice žrtava za koje se sumnja da su završile u Žutoj kući,  koje tvrde da poseduju informacije da je Žuta kuća glavni osnov prijateljstva i saradnje koju su ostvarivali zloglasni šef UNMIK-a Bernar Kušner i pomenuta Trajković”.

Privremeni organ Opštine Đakovica u Inicijativi podseća da je u u svojoj knjizi bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte objasnila šta se dešavalo na KiM i da su počinjeni zločini od strane visokih rukovodilaca OVK.

„Vaša institucija nema pravo da ostane nezainteresovana da se dovede do kraja istraga, bez obzira na formalni aktuelni status predmeta,  i da se procesuiraju oni koji su počinili zločine.

Nemate pravo da zločince iz redova albanske populacije ostavljate  iznad prava i pravde” – kaže se u aktu koji je prosleđen Hagu.Takođe se  podseća i da je Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti koji je i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, javno saopštio da je Haški tribunal uklonio dokaze koji su sakupljeni na terenu u vezi s "Žutom kućom".

Navodi se u Inicijativi i da je poznati novinar Entoni Montgomeri potvrdio da je  bio prisutan kada su istražitelji Vašeg tribunala bili u "Žutoj kući" i sakupljali dokaze. Radili su to, kako je kazao, krajnje diletantski. Nisu, na primer, analizirali tragove krvi. Ali, pronašli su lekove, špriceve i mnogo toga drugog i sve to je bilo zapečaćeno u Tribunalu.

”Najzad, u ime zadovoljenja pravde, koliko god trpite snažne političke pritiske kojima de fakto legalizujete zločine OVK, pozivamo Vas u ime nestalih i kidnapovanih sa područja Đakovice, da obnovite slučaj Žuta kuća, i da novom nepristrasnom istragom, na osnovu činjenica koje utvrdite, podignete optužnicu protiv odgovornih” – zaključuje Privemeni organ Opštine Đakovica.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo