Ћирилица Latinica
22.12.2023.
Hronika

Lažni svedoci Eljšani i Gecaj po direktivi optužuju Bajrovića za ratni zločin

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Iz Udruženja građana "Mir za Kosovo" saopštili su danas da su pre dva dana u Osnovnom sudu u Prištini na suđenju Ekremu Bajroviću iz Bara, koji se tereti za ratni zločin u Đurakovcu kod Istoka počinjen 1999. godine, iskaz dali lažni svedoci Agim Gecaj i Naim Eljšani koji su navodno prepoznali optuženog.

Iz ove organizacije su naglasili da je Bajrović poznati humanista i dobročinitelj, te da nema nikakvu mrlju u policijskoj karijeri i životu, te da mu se sudi samo zato što je, kako su rekli, zaštitu svojih imovinskih prava tražio pred sudovima na Kosovu i dokazao vlasništvo nad prethodno uzurpiranom imovinom koja je bila i falsifikovana na njegovu štetu.

Bajrović je, kažu iz iste organizacije, i nakon rata neprekidno dolazio u rodnu Peć i na celo Kosovo, i nikada do momenta montiranog hapšenja u oktobru prošle godine nije imao ni najmanji problem.

Podsjetimo, prekjuče je pred sudom u Prištini navodni svedok Adem Gecaj kazao da je Ekrem Bajrović, bivši pripadnik srpskih snaga kome se sudi za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, bio prisutan kada su civilne žrtve napadnute.

Adem Gecaj, na je na ročištu  pokazao fotografiju na kojoj nosi okrvavljenu odjeću. 

Svedok Naim Elšani rekao je pred Osnovnim sudom u Prištini da je video Ekrema Bajrovića, bivšeg pripadnika srpskih snaga kojem se sudi za ratne zločine nad Albancima u opštini Istok, kada se dogodio napad na civile u maju 1999. godine.

„Video sam Ekrema Bajrovića nekoliko sekundi blizu vrata mog dvorišta. To je bio trenutak kada sam ga video a jako dobro sam ga poznavao. Bio je naoružan AK-47, dobro se toga sećam”, rekao je Elšani sudu.

Dodao je da mu je još jedan od napadača koji je nosio sekiru i nož pretio.

„Rekao nam je na albanskom: Odseći ću vam glavu ako nađem nešto u vašim džepovima.’Koliko sam mogao da ga identifikujem, on je bio paramilitarac”, naveo je Elšani.

Istakao je da se u jednom trenutku onesvestio i ležao na zemlji nekoliko sati.

„Kada sam se osvestio, video sam da sam bačen na leševe. Čuo sam neke glasove i osetio pokrete, ali oko pola sata se nisam usuđivao da se pomaknem. Rekao sam sebi: ‘Bože, skloni me od ovih leševa’. Bilo je strašno. Na meni je bio leš”, ispričao je on.

Adem Gecaj, pokazujući sudu staru fotografiju na kojoj nosi jaknu okrvavljenu od povreda rekao je da  da mu ih je naneo Bajrović.

„Rekao sam vam da ćemo se kad-tad videti… Ja sam njegova direktna žrtva”, kazao je Gecaj, pokazujući na optuženog dok je držao fotografiju.

Međutim, nije precizirano da li je Gecaj zadobio povrede tokom rata ili u nekom prethodnom incidentu.

Bajrović, koji ima državljanstvo Crne Gore, je optužen da je tokom rata 1988-89. učestvovao u ubistvu, premlaćivanju, hapšenju, mučenju i nehumanom postupanju prema civilima. U oktobru ove godine se izjasnio da nije kriv po optužnici.

On je, kako se navodi, zločine počinio kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, pojedinačno i u saradnji sa drugim licima.

U optužnici se navodi da su u selu Starodvorane 8. maja 1999. godine pripadnici srpskih policijskih i vojnih snaga, među kojima je bio i Bajrović, zaustavili kolonu albanskih civila koji su bežali prema Albaniji.

Dodaje se da su muškarci odvojeni od grupe i da im je oduzet novac i druge dragocenosti. Zatim su stavljeni u dvorište jedne kuće i poređani sa podignutim rukama, okrenuti prema zidu. Pripadnici srpskih snaga su ih potom fizički napali.

Tokom premlaćivanja, muškarci su ismijavani pitanjem: „Gdje je NATO?” i „Gde je OVK (Oslobodilačka vojska Kosova)?“, navodi se u optužnici.

U njoj se kaže da su muškarci potom uvedeni u kuću u kojoj je ubijeno najmanje 16 njih, dok je samo jedan preživeo.

Bajrović je takođe optužen da je 7. maja 1999. godine u istom selu učestvovao u hapšenju, otmici i maltretiranju 84 albanska civila, koji su prethodno izdvojeni iz kolone koja je bežala. Njima je, kako se navodi u optužnici, oduzet sav novac i dragocenosti.

Odvedeni su u bar u selu Đurakovac, gde su maltretirani i mučeni.

Prema optužnici, Bajrović je predvodio nasilje i udario jednu od žrtava kundakom mitraljeza.

Civili su potom prebačeni u lokalnu policijsku stanicu, gde su mučeni i gde su im upućivane pretnje smrću, pri čemu su zadobili teške telesne povrede i traume, stoji u optužnici.

Bajrovićev advokat Ljubomir Pantović izjavio je  da odbrana ne poriče da su u Starodvoranu počinjeni zločini, ali da spori da je optuženi u tome učestvovao. „Nikako ne sumnjam da je bilo ubistava lokalnih Albanaca 30. maja 1999. godine, ali nema dokaza da je Ekrem Bajrović bio deo tih zločina“, naveo je Pantović.

Prema brojnim izvorima i tvrdanjama onih koji poznaju Bajrovića, reč je o izuzetno uzornom čovjeku i stanovniku Bara. Komšije, poznanici i neki mirovni aktivisti koji su upućeni u slučaj sa optužnicom protiv njega, sa ogorčenjem osuđuju po svoj prilici montirane i kako su ubeđeni, izmišljene optužbe na njegov račun. Uzgred, Bajrović je težak dijabetičar i srčani bolesnik, što njegovo neosnovano hapšenje dodatno usložnjava.

I. Tomić

Foto: BIRN

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo