Ћирилица Latinica
28.04.2020.
Hronika

Jevtić traži da se otkrije ko pljačka i zastrašuje Srbe

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Povodoom učestalih krađa i napada na srpske povratnike na KiM ministar za zajednice i povratak u privremenim institucijama Prištine Dalibor Jevtić uputio je pisma vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova Dželjalju Švečlji, pokrajinskom direktoru policije Rašitu Ćeljaju i gradonačelniku Prizrena Mitaferu Haskuki, zahtevajući preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti Srba i njihove imovine na Kosovu.

U saopštenju je navedeno da je Jevtić pored zahteva za pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca tih incidenata tražio i povećano prisustvo policije u povratničkim sredinama, dok je od gradonačelnika Prizrena zahtevao da se radi na rešavanju problema divljih deponija na privatnim imanjima Srba na ulazu u selo Novake.

Ministar Jevtić je poručio porodicama, koje su pretprele štetu i strah, da će Ministarstvo za zajednice i povratak biti tu da im pomogne u pravazilaženju trenutne situacije.

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak obišli su petočlanu porodicu Slavka Petrovića iz Babinog Mosta kod Obilića, meštane Novaka kod Prizrena i Crkoleza u Istoku koji su bili na meti učestalih provala, krađa i podmetanja požara.

”Ovo nas je baš pogodilo, sada kada je vreme za poljoprivredne radove od čega jedino i živimo. Sada smo ostali i bez poljoprivredne mehanizacije, ne znam deci kako da objasnim da nam je uskraćena mogućnost da preživimo“, rekao je u razgovoru sa savetnicima ministra za zajednice i povratak Slavko Petrović iz Babinog Mosta, kome je nedavno pokradena poljoprivredna mehanizacija.

Prilikom poseta selu Novake kod Prizrena i Crkolez kod Istoka potvrđeno je da su malobrojne povratničke porodice veoma uznemirene zbog učestalih provala, krađa i podmetanja požara, stoji dalje u saopštenju.

Po rečima meštana Novaka, pored krađa, u ataru ovog sela uveliko nastaju ilegalne deponije na privatnim parcelama koje vlasnicima onemogućavaju da obrađuju svoja poljoprivrednih imanja.

U selu Crkolez kod Istoka nedavna krađa stoke i automobila porodici Mališe Tijanića je treća u nizu od mnogobrojnih koje su ostale nerasvetljene javlja oportal Kosovo online.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo