Ћирилица Latinica
03.12.2019.
Hronika

I zvanično potvrđeno iz Prištine da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Da potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić nema nikakve veze sa ubistvom jednog od lidera kosmetskih Srba Olivera Ivanovića, juče je "de iure" jure priznalo i takozvno Specijalno tužilaštvo iz Prištine, koje je podiglo optužnice u vezi sa tim slučajem, a čiji tužioci su u kontinuitetu od tog zločina u medijima crtali metu Radoičiću.

Ovu činjenicu, primećuje se, prećutkuju albanski mediji na Kosmetu, ali i najveći deo medija u centralnoj Srbiji i regionu, naročito oni koji se vezuju za fondove Džordža Soroša

Podsetimo, tzv. Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu u Prištini optužnice protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića koje se dogodilo 16. januara 2018. godine.

Iz Beograda je u međuvremenu saopšteno da je u pitanju politička optužnica, i da su optuženi Srbi nesporno nevini. Vlada Srbije insistira na njihovom hitnom oslobađanju.Optužnica je podignuta za krivična dela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja", "otkrivanje službene tajne", "zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca" i "manipulacija dokazima kod saizvršilaca", navodi se u saopštenju tužilaštva, piše RTS.

Ko su optuženi za vezu sa ubistvom Ivanovića?

To su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, pripadnici KPS Dragiša Marković i Žarko Jovanović, Rade Basara tadašnji načelnik za krvne delikte i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović, navodi Tanjug.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić, kaže za Tanjug da još nije dobio optužnicu, kao i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sedinici suda, kada bude zakazana.

Iako se govorilo da su pod istragom kosovskog tužilaštva u ovoj istrazi i Milan Radoičić, čije je hapšenje bilo pokušano krajem novembra 2018. godine, kao i Zvonko Veselinović i Milan Mihailović, oni se na ovoj optužnici nisu našli.

Prema saopštenju kosovskog tužilaštva trojica okrivljenih su u bekstvu i za njima su izdate međunarode poternice, navodi Tanjug.

U obrazloženju optužnice, kako je portal naveo, navodi se da su Spasojević i Rošić optuženi za pomaganje u ubistvu Ivanovića. 

Inače, Rošić i Spasojević su uhapšeni pre godinu dana tokom akcije ROSU na severu Kosova i Metonije.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

Za šta se terete?

Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u severnom delu Mitrovice, piše u saopštenju.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića, navodi se u tužilačkom saopštenju.

Podsetimo, Oliver Ivanović ubijen je ispred sedišta Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" u severnom dijelu Kosovske Mitrovice 16. januara prošle godine, sa šest hitaca ispaljenih iz, kako se sumnja, vozila u pokretu.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo