Ћирилица Latinica
20.12.2023.
Hronika

Štancuju lažne optužnice kao na traci

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Pred tzv. Osnovnim sudom u Prištini danas je nastavljeno sušenje Ekremu Bajroviću, nastanjenom u Baru (Crna Gora), koji je uhapšen u Peći po optužnici za učešće u ratnim zločinima na KiM.

Slučaj isrped Specijalnog kosovskog tužilaštva vodi vodi specijalni tužilac Iljir Morina iz Odeljenja za ratne zločine.

U sudnici se pojavilo 10 svedoka koji će svedočiti u ovom slučaju, ali će zbog nedostatka vremena većina njih ponovo biti pozvana narednih dana.

„Danas smo ovde da tražimo pravdu za 16 osoba albanske nacionalnosti koje je srpska policija ubila 08.05.1999. godine, za koje je odgovoran i optuženi Ekrem Bajrović koji je učestvovao u streljanju ovih žrtava“, rekao je Iljir Morina.

Popodne će svedočiti samo svedok Naim Eljšani.

Inače, okrivljeni Ekrem Bajrović se sumnjiči da je u periodu 1998-1999.godine u Opštini Istok, za vreme rata na Kosovu i Metohiji, u saizvršilaštvu sa još neidentifikovanim licima, u svojstvu policajca u Policijskoj stanici u Đurakovcu, ozbiljno narušio pravila međunarodnog prava tokom rata protiv civilnog stanovništva i njihove imovine.

Naime, kako piše RTK, 08.05.1999.godine u selu Saradran napadnut je konvoj civilnog stanovništva koji se kretao iz Opštine Istok u pravcu opštine Klina, a kada su stigli do sela, zaustavili su ih srpske policijske i vojne snage, među kojima je bio i osumnjičeni Ekrem Bajrović, tako što su prvo opljačkali civile, a zatim odvojili muškarce od žena, a potom ih napali i ubili oko 18 civila albanske nacionalnosti.

Bajrović je ranije kazao da negira celu optužnicu, navodeći da nikada nije počinio nikakav prekrašj a kamoli zločin.

Osim Bajrovića koji je od juna 199.godine do hapšenja u oktobru prošle godine živeo u Baru, Specijalno tužilaštvo iz Prištine za navodne ratne zločine tereti još jedan broj lica sa KiM koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori. Među njima su LJ.G. i Ž.V. iz Đakovice i M.V. iz Peći.

Ž.V., nastanjen u Baru  i M.M. koji živi u Beranama su nedavno uhapšeni po Interpolovoj poternici, ali je sada već bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač odbio njihovo izručenje.

Ipak, poternice su i dalje na snazi, a zanimljivo je da je u međuvremenu za ovu dvojicu ljudi podignuta još jedna optužnica, ovoga puta za navodni ratni kriminal. Gotovo je izvesno da je ovo urađeno kako bi pravosuđe tzv. Kosova došlo do njih po svaku cenu, a naročito su tome otvorena vrata nedavno usaglašenim dogovorom ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića i tzv. ambasadorke Kosova u Podgorici Ariane Žerka Hodža da se potpiše sporazum kojim će se obostrano izručivati građani KiM i Crne Gore koje goni kosovsko odnosno crnogorsko pravosuđe.

I.Tomić

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo