Ћирилица Latinica
14.07.2019.
Društvo

Zočište: Proslavljen praznik Sv. Kozme i Damjana

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

U manastiru Zočište kod Orahovca danas je obeležena slava Svetih vrača Kozme i Damjana, a liturgiju je pred velikim brojem vernika služio arhimandrit Ilarion uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije Raško-prizrenske.

"Okupili smo se oko moštiju Svetih Vrača, svetih lekara i besrebrenika Kozme i Damjana i taj komad kostiju je razlog zbog koga postoji ova crkva, rušena pa ponovo zidana, taj komad kostiju je razlog zbog koga smo se okupili", rekao je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, prenosi Tanjug.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa, pa su u narodu poznati kao sveti besrebrenici. Verujući u isceliteljske moći svake godine se u ovu svetinju okupljaju vernici iz svih krajeva Kosmeta, centralne Srbije i regiona.

"Baš mi je drago kad vidim ovoliko naroda, koliko se priča da nas malo ima, a ima nas još puno", kazao je Milivoje Stojković iz Štrpca.

Nakon manastirske slave raseljeni Srbi su obišli  pravoslavno groblje koje se nalazi u blizini manastira. Pre 1999. u Zočištu je živelo oko 55 srpskih porodica, danas nema nikoga.

Raseljeni meštani Zočišta kažu da je poseban osećaj doći u svoj kraj. Iako bi najviše voleli da se vrate, kažu da nema uslova za povratak.

"Otišli smo pre 20 godina, a osećaj je uvek lep kad dođeš u svoj rodni kraj, napuniš se emocijama... osećaš se prijatnije. Kuće jesu napravljene ali ostali su samo zidovi, polomljeni su prozori. Za sada mislim da nema uslova za povratak, svako bi voleo da se vrati u svoj kraj, ali za sad teško", kaže Anđelko Mišić iz Zočišta.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo