Ћирилица Latinica
26.12.2023.
Društvo

Zatiru srpsku baštinu: Rušili kao pravoslavno, obnavljaju kao katoličko

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

NAVODNA namera Albanaca da obnove srpsku pravoslavnu crkvu u selu Gornje Vinarce kod Kosovske Mitrovice pretvorila se u još jedan u nizu nasrtaja na srpsku kulturnu i versku baštinu u pokrajini. Naime, tzv. Ministarstvo kulture Kosova navelo je da je počelo obnovu ove crkve nazivajući je - katoličkom.

Oštar protest zbog ovog čina, uputila je Eparhija raško-prizrenska, ocenjujući da ovo predstavlja očiglednu nameru kosovskih vlasti da crkve koje su albanski ekstremisti rušili ili oštećivali sada "obnavljaju" bez ikakve konsultacije sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojoj ti objekti pripadaju. Takođe, nameravaju i da menjaju njihov identitet, i pored postojećih istorijskih svedočanstava.

Dalje, Eparhija ističe da se ne protivi obnovi svojih svetinja, od kojih su još mnoge koje su uništili albanski ekstremisti u periodu od 1998. do 1999. u ruševinama, ali da se oštro protivi korišćenju navodne obnove radi preuzimanja srpske kulturne baštine i menjanja identiteta u cilju istorijskog revizionizma.

Inače, ovaj verski objekat kod Kosovske Mitrovice, uvršten je pod imenom katolička crkva u Gornjem Vinarcu u spisak "spomenika pod zaštitom Ministarstva kulture u Prištini" iz 2016.


Pravoslavna crkva u selu Gornje Vinarce koju su Albanci proglasili katoličkom, postoji još od XIV veka, u selu koje je tada bilo čisto srpsko, sa 15 srpskih domova, što je zabeleženo i u turskom popisu neposredno nakon osmanskog osvajanja Kosova i Metohije 1455. godine, navode iz Eparhije raško proizrenske. U selu se ne pominje prisustvo rimokatoličke zajednice.

Da otimanje srpskog kulturnog blaga ima za cilj da izbriše svaki trag srpskog postojanja u pokrajini, smatraju istoričari koji upozoravaju da se ovakvim potezima širom otvaraju vrata za osnivanje takozvane kosovske pravoslavne crkve, koja bi prisvojila hramove i baštinu SPC.

A da je to namera pokazuju i brojni napadi i "prisvajanja" srpske kulturne baštine u poslednje dve i po decenije. Spisak je dugačak: na stranici "Eksplor Kosova" manastir Gračanica označava se kao albanski hram, crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu nazivaju katoličkom crkvom Svete Petke. Albanski separatisti uporno rade na tome da lažima obezbede inostranu podršku za preuzimanje Visokih Dečana, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške i Gračanice. Aljbin Kurti je, prilikom audijencije kod pape, upotrebio slike srpskog srednjovekovnog nasleđa u svrhu promocije kosovskog nasleđa... Albanci su u više navrata štampali pamflete o "istorijskom nasleđu Kosova", u kojima se govori o manastirima "vizantijsko-kosovarskog stila" gde su se molili "kosovarsko-albanski hrišćani", pokušali su i da Dečane i Pećku patrijaršiju, koji su upisani na Uneskovu listu, preimenuju u "kosovske kulturne spomenike"...

Da za sve ovo Albanci imaju podršku sa strane govori i podatak da se u "Vikiliks" depešama za Eparhiju raško-prizrensku SPC koristio američki konstrukt "kosovska pravoslavna crkva".

- Šta možete očekivati od naroda koji masovno ruši sva srpska groblja i druge tragove srpskog postojanja u tom središnjem delu Stare Srbije - pita akademik Slavenko Terzić.

- Ta vrsta nekog savremenog neonacizma potpunog uništavanja svih tragova srpskog istorijskog života u ovom delu naše zemlje ne izaziva u Evropi nikakvu osudu, a da ne kažemo zgražavanje.

Akademik Terzić ističe da su potpuno u pravu oni koji smatraju da je krajnji cilj vođa albanske manjine na Kosovu i Metohiji da etnički očiste ovu našu zemlju što su inače činili i u XIX veku do 1912. godine i tokom Drugog svetskog rata i posle rata sve do devedesetih godina XX veka.

Oglasilo se i Ministarstvo kulture koje navodi da proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjem Vinarcu na KiM za "katoličku", pokazuje da cilj nije samo prisvajanje kulturnog nasleđa, preotimanje i ugrađivanje u temelje lažne državnosti, već pre svega brisanje tragova svega što je srpsko.

- Istovremeno, reč je ne samo o falsifikovanju kulturnog porekla, što je čest slučaj u projektima Prištine i takozvanog Ministarstva kulture Kosova, već i o fizičkom nasilju, imajući u vidu da prištinske privremene institucije samouprave izvode radove na toj pravoslavnoj crkvi bez konsultacija sa Eparhijom raško-prizrenskom - navodi se u saopštenju ministarstva. - Nasilnici iz Prištine nastoje da lažnom brigom za tuđe pokušaju da uklone i tragove postojanja srpske kulture i vere poručuju da Srbija neće nikada prepustiti svoju baštinu ni bestijalnosti otimanja, ni zaboravu.

(Novosti)

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo