Ћирилица Latinica
17.06.2019.
Društvo

Trebinje svečano dočekalo mališane sa Kosmeta

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

U Trebinje je treću godinu zaredom doputovalo 50 djece sa Kosova i Metohije, koja će u narednih sedam dana biti smještena kod trebinjskih porodica, koje su ih večeras dočekale na platou ispred Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/.

Djeca-učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Kosovske Kamenice sa oduševljenjem su prihvatila da dođu u Trebinje, a sa još većim emocijama prihvatile su ih brojne trebinjske porodice, čime su još jednom pokazale humanost i razumijevanje za srpski narod iz južne srpske pokrajine.

Djevojčicu je pimio i Trebinjac Zoran Popovac, koji kaže da su prihvatili predlog djece da na sedam dana prime jedno dijete sa Kosova i Metohije.

"Ovo je jedan fin gest. I ranije smo primali djecu i imamo lijepa iskustva, gdje smo sa njihovim roditeljima ostali u kontaktu, stvorivši nova prijateljstva", istakao je Popović.

I Trebinjka Nataša Kržić u svoju porodicu primila je jedno dijete sa Kosova i Metohije.

"Ovo je za nas jedno iskstvo više. Kada je naša kćerka došla i rekla nam za ovu ideju-prihvatili smo je iako imamo četvoro djece. Želimo da naši gosti osjete malo drugačiju sredinu i potrudićemo se da na njih ostavimo što bolji utisak", kazala je Kržićeva.

A djecu i njihove nastavnike iz Kosovske Kamenice dočekao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji im je poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu.

On je istakao da mu je veoma drago što su se trebinjske porodice odazvale pozivu škola iz našeg ggrada da budu domaćini djeci koja žive u poprilično teškim uslovima, s obzirom na to da je Kosovska Kamenica najistočnija opština na području Kosova i Metohije.

"Ovaj projekat je veoma važan za sve nas. Osim trebinjskih porodica koje su još jednom pokazale svoju veličinu, emociju i razumijevanje i preuzele veliku odgovornost, i grad je preuzeo obavezu da obezbijedi smještaj za nastavno osoblje, te napravi program boravka djece", naveo je Ćurić.

Ćurić je istakao da je grad gostima sa Kosova i Metohije obezbijedio posjetu manastirima Zavala, Tvrdoš, Petropavlom manastiru i Duži, rodnom mjestu Svetog Vasilija-Mrkonjićima, Perovića /Arslanagića/ mostu, centru grada, Muzeju Hercegovine, eko-kampu Ušće, te akva parku "Grada sunca".

Direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Kosovske Kamenice Jadranka Vasić istakla je da će nekoj od ove djece dolazak u Trebinje biti jedino putovanje tokom ljetnog raspusta.

"Presrećna su što su došla u Republiku Srpsku. Nisu osjećala umor iako su putovala 17 sati. Zahvaljujem vam se u ime svih roditelja sa Kosova i Metohije na ovako lijepom dočeku", navela je Vasićeva.

Ona je iskazala želju i da djeca iz Trebinja budu gosti Kosovske Kamenice, gdje, kakao je rekla, takođe, žive ljudi velikog srca.

Djeca sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj u okviru programa "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koju sprovodi banjalučko udruženje "Odbor za pomoć Kosovu i Metohiju".

Tokom ove posjete, u Srpsku je doputovalo 20 autobusa sa 1.030 učenika sa Kosova i Metohije sa svojim nastavnicima, te jedan autobus u kome su djeca i mladi ometeni u razvoju i njihovi roditelji iz Udruženja roditelja "Podrži me".

Ovo je osmi projekat u okviru kojeg djeca sa Kosova i Metohije dolaze u Republiku Srpsku. Do sada je Srpsku posjetilo 4.500 djece i 400 prosvjetnih radnika iz južne srpske pokrajine.

www.trebinjelive.info 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo