Ћирилица Latinica
22.08.2019.
Društvo

Srpska kulturna baština na KiM

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Na Kosovu i Metohiji nalazi se oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. Od vajkada je ovo hrišćansko nasleđe bilo ugrožavano, uništavano i obnavljano ali ...

Neotuđivo je i od naroda koji ga je stvarao i od prostora u kome je nastalo...

Samo u poslednjih deset godina (Rezolucija SB 1244), uništeno, oštećeno i oskrnavljeno je oko 150 crkava, manastira i drugih objekata od kojih čak 61 imaju status spomenika kulture, a od toga 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju. Uporedo, uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta.

Uništeno, oštećeno, oskrnavljeno, pokradeno ...

Takođe, uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti. Skrnavljenja i razaranja ne prestaju ni danas. Groblja su pretvorena u deponije, nepristupačna su, zarasla u korov i šipražje.

Međutim, ni ova zlodela izgleda nisu dovoljna pa se vrše i nečuveni pokušaji zamene i preimenovanja srpskog kulturnog identiteta na Kosovu i Metohiji.

Za sva ova zlodela dosada nije pronađen nijedan počinilac? Postoji opasnost da sa tla Evrope, početkom 21 veka, nestane jedinstvena multikulturna i multietnička regija.

Neotuđivo je pravo svake zemlje 'da sa punim suverenitetom bude baštinik sebi svojstvenih kulturnih vrednosti koje su plod cele njene istorije' (Vankuverska dekalaracija UN 1976). Ovo pravo je uskraćeno Srbiji na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo