Ћирилица Latinica
17.04.2020.
Društvo

Spirić: Poštujmo mere, da i ovu bitku dobijemo

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić poručio je građanima da samo odlučnom borbom, uz pošovanje preporuka struke, možemo svi zajedno da se izborimo sa nevidljivim neprijateljem.

Koronavirus, kako je rekao, napada sve i na udaru i lekari, koji su u mnogome zaraženi i krivicom građana koji ne poštuju propisane mere.

Politika koja se vodi,  direktno je, kaže, uperena na očuvanje zdravlja i života građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

On je izrazio uveravanje da će građani poslušati i apel direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je zamolio sve da u vreme praznika poštuju mere o zabrani kretanja i ostanu u svojim domovima.

"Neka naš zajednički interes i cilj bude pobeda protiv ove epidemije i borićemo se i pre, za vreme, i posle praznika", rekao je Spirić.

Prvi čovek Kosovske Mitrovice u sistemu države Srbije pohvalio i rad volontera koji od početka vanrednog stanja pomažu svima onima kojima je pomoć potrebna.

Poslednjih dana, podsetio je, podeljena su i jaja za vaskrs socijalno ugroženom stanovništvu i penzionerima, a u toku današnjeg dana po gajbu jaja dobiće i zaposleni u javnim ustanovama.

Spirić je saopštioo da će narednih dana informacije o broju zaraženih i nove podatke Krizni štab dostavljati putem saopštenja za javnost, a tako će biti sve do utorka

Tri novozaražene osobe

Kako je saopštila epidemiolog Dr Desanka Novaković juče je poslato 30 uzoraka od kojih je kod 3 zabeležen koronavirus, a jedan pacijent je retestiran i ponovo je rezultat bio pozitivan.

Od 12. marta do juče uzeto je 584 uzoraka od kojih je kao pozitivno potvrđeno 72 uzorka.

Jutros je poslato još 40 uzoraka za koje se rezultati očekuju večeras, dodala je ona.

"Poslednjih dana imamo povećan broj obolelih, ali to nije naročito zabrinjavajuće, jer se više ljudi testira, a obuhvaćen je i veći broj kontakata koje pratimo“, rekla je Novaković.

Ona je naglasila da je zdravstveno stanje novoobelih stabilno i da su dva pacijenta sa lakšom kliničkom slikom prebačenu u Studentski dom, dok je jedna osoba zadržana na lečenju na Infektivnoj klinici u KBC u Severnoj Mitrovici.

Zaraženi iz srpskih sredina na kosovu nalaze se na lečenju u Studentskom domu u Severnoj Mitrovici (35), zatim u Kliničko-bolničkom centru u tom gradu (19), KC Kragujevac (4), KC Niš (4), KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu (2), KC Srbije u Beogradu (1) i na Beogradskom sajmu (1).

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo