Ћирилица Latinica
12.09.2019.
Društvo

Raseljeni Pećanci u zavičaju obeležili slavu grada

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Na Liturgiji, povodom obeležavanja slave Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca, ali i Srba iz okolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatijeg kao "Mitropolija".

Slavi gradske Crkve, pored brojnih vernika prisustvovala je i igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Haritina sa sestrinstvom, kao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri.

Nakon pričešća, usledila je slavska litija oko gradske Crkve ispred koje je otac Sava sa okupljenim vernicima prelomio slavski kolač, a ovogodišnji domaćin, predsednik Zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić, predao je kolač porodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

„Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu Božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva Božija, bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega.

Crkva Božja nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu Božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom, zato i Gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste, ali gde je vaše srce ostalo, jer ova crkva je vaš dom i naš dom. Sveti Jovan Preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja, ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da praštamo jedni drugima, jer ne može sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu“, poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Otac Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da među ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

„Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe, jer dosta smo ionako podeljeni.

Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni Grka ni Jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju“, kazao je u besedi iguman Sava.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004. a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset godina, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle, uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.

(Izvor: TV Hram, Mitropolija CP)

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo