Ћирилица Latinica
06.01.2024.
Društvo

Rane su ih ojačale: Stefan i Miloš ponovo danas bili po badnjake

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Stefan i Miloš Stojanović iz Gotovuše u opštini Štrpce, koji su pre godinu dana ranjeni kada su se vraćali kući iz seče badnjaka, ponovo su otišli po badnjak.

Podsetimo, na njih je na Badnji dan, 6. januara 2023. godine, iz vozila pucao pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj. Jedan je ranjen u šaku, dok je drugi zadobio prostrelnu ranu ramena.

„Naša deca su hvala Bogu dobro. I Miloš i Stefan su jutros sa gradonačelnikom Daliborom Jevtićem otišli ponovo po badnjak“, kaže godinu dana kasnije za „Novosti“ Zorica Stojanović, majka dvadesetjednogodišnjeg Miloša.

Ona pojašnjava da je današnji dan podseća na taj nemio događaj i ističe da nikada više ne može da bude isto, niti se Srbi iz Štrpca osećaju isto kao pre tog napada na decu. Stefan Stojanović je svima čestitao praznik i rekao da uprkos svemu žele da provedu praznik kako dolikuje i po svim običajima.

Poruku za okupljene imao je i Miloš Stojanović, prenosi Tanjug.

„I pored toga što se dogodilo prošle godine, evo opet i ja i Stefan smo došli po badnjak. Ipak je ovo naš najradosniji praznik i mi ćemo ga da proslavimo kako dolikuje„, rekao je Miloš.

I ovog Božića Srbi na KiM se osećaju nezaštićeno

Pripadnik tzv. KBS Azem Kurtaj, koji je iz pištolja ranio Stefana i njegovog rođaka Miloša, odlukom Suda u Uroševcu pušten je da se brani sa slobode. Poslednje ročište održano je još 16. marta prošle godine, a predmet se sada nalazi pred Apelacionim sudom.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je na godišnjicu napada na dvojicu mladih Srba, da nema odustajanja ni od života, ni od opstanka srpskog naroda na prostorima Kosova i Metohije.

On je naveo da se i za ovaj Božić Srbi u Štrpcu i na Kosovu i Metohiji kao narod osećaju nezaštićeno u pravnom smislu, jer nekažnjavanje Albanca koji je pucao na Stefana i Miloša ukazuje i dovoljno opisuje situaciju u kojoj kao narod živi.
Tokom seče badnjaka u Štrpcu, Jevtić je poželeo okupljenima srećno Badnje jutro i Badnji dan i rekao da su svi danas došli po badnjak sa željom da pošalju poruku.

„Poruka je da je život pobedio i na ovaj veliki praznik, bez obzira na ono što nam se dogodilo, pre svega ono što se dogodilo Stefanu i Milošu i njihovim porodicama prošle godine, ono što je na sve nas ostavilo veliki trag. Mi smo odlučni u nameri da ovde ostanemo i da živimo u miru. Želimo da budemo svoji na svome i da živimo u miru sa svima“, istakao je Jevtić.

Gradonačelnik Štrpca rekao je da sada ima više razloga za slavlje i da su loša vremena iza nas.

„Sa druge strane, slavićemo i činjenicu da je prva beba koja je rođena ove godine upravo iz naše opštine, upravo iz Gotovuše. Dakle, prva beba koja je rođena na prostoru Kosova i Metohije je beba koja je rođena u porodici Jovanović iz sela Gotovuše i mislim da to nije slučajno. Obzirom na sve ono što nam se dešavalo i prošle godine i godinama unazad, ovu godinu započinjemo na jedan lepši način i ja želim da verujem da će tako biti i tokom cele ove godine i narednih godina„, izjavio je Jevtić.

Seči badnjaka u Štrpcu učestvovali su igrači vaterpolo kluba „Tašmajdan“ iz Beograda na čelu sa Nikolom Rađenom.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo