Ћирилица Latinica
04.01.2020.
Društvo

Očišćeno srpsko groblje u Đakovici

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ovih dana očišćeno je pravoslavno gradsko groblje u tom gradu, u naselju Piskote

Predstavnici Privremenog organa dislocirane Opštine Đakovica obišli su očišćeno groblje u Piskotama i posjetili preostale monahinje u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u centru grada. Tu su dogovorene konkretne aktivnosti pomoći u funkciji održavanja manastira i njegove imovine.

Najavljeno je i čišćenje drugog pravoslavnog groblja u Đakovici, u selu Petrovac (Ljugbunar).

Poseta monahinjama predstavnika Privremenog organa Opštine Đakovica
U Đakovici je do juna 1999. živjelo oko 12000 Srba, koji su nakon NATO agresije proterani sa ognjišta, a preostale monahinje u manastiru u centru grada čuvaju pripadnici kosovske policije.

U tom gradu uništena je većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Kneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. godine zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.

Raseljenim đakovičkim Srbima već nekoliko godina se ne dozvoljava organizovani obilazak grobalja i manastira, čak ni na praznike kao što su Zadušnice. Groblje u naselju Piskote, koje je bilo zaraslo u šiblje, nije čišćeno pune tri godine iz bezbedonosnih razloga.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo