Ћирилица Latinica
25.11.2019.
Društvo

I raseljeni Đakovičani među tri hiljade vernika na slavi Visokih Dečana

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Bdenijem i jučerašnjom Svetom Liturgijom u manastiru Visoki Dečani, jednom od najlepših i najznačajnijih u pravslavlju, svečano je proslavljena ktitorska slava Sv. Velikomučenika Kralja Stefana Dečanskog.

Kako su kazali iz uprave manastira, ova slava ostaće upamćena po naročito velikom broju poklonika (oko tiri hiljade) koji su zajedno sa bratstvom manastira podelili radost praznika kralja Dečanskog. Bdenijem koje je prethodilo samoj slavi, načalstvovao je arhiepiskop berlinski i nemački Marko (Ruska zagranična Crkva) uz molitveno učešće Episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija i raško-prizrenskog Teodosija, brojno sveštenstvo i monaštvo.

Službu su naizmenično pevali dečanski monasi i prizrenski bogoslovi. Vernici su mogli da celivaju netruležne mošti Sv. Kralja Stefana.

Čitave kolone poklonika od ranih jutarnjih časova počele da pristižu u manastir iz raznih delova Kosova i Metohije i ostalih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, S. Makedonije, ali i iz dijaspore.

Među prvima su pristigli raseljeni građani Đakovice iz centralne Srbije i sa severa KiM, u organizaciji Privremenog organa Opštine Đakovica. Predvodila ih je Simonida Ašanin, glavni organizator i vođa puta.

Oni su u drevnu svetinju došli autobusom koji je krenuo iz Beograda, a po rečima Milenka Jovanovića iz Privremenog organa Opštine Đakovica, sve uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

O značaju praznika i svedočenju naše Crkve na prostorima Kosova i Metohije, posebno u manastiru Visoki Dečani nadahnuto su govorili u svojim besedama Episkop Sergije i Arhiepiskop Marko.

Osveštan je na kraju i slavski kolač koji je prelomljen sa igumanom manastira arhimandritom Savom, igumanom manastira Sv. Vrači kod Zočišta Stefanom (koji kao dečanski podstrižnik danas slavi imendan), monasima Teodorom i Jezekiljem koji slave Sv. Kralja kao krsnu slavu.

Svečanosti i svečanom ručku u prepunoj velikoj trpezariji prisustvovali su pored sveštenstva i monaštva, šef Misije OEBS-a Jan Bratu, šef grčke kancelarije u Prištini g. Hrisula Alfieri, šef prištinske kancelarije ruske ambasade u Beogradu Andrej Lisovoj, predstavnici misije UN i više međunarodnih predstavnika misija u Prištini.

Uz ručak su svirali i pevali prizrenski bogoslovi stare kosovske pesme, a prisutnima se na kraju zahvalio iguman manastira arhimandrit Sava poželevši da se i dogodine vjerni narod okupi oko Sv. Kralja Stefana i proslavi Boga koji se tako čudesno u njemu proslavio.

Bio je ovo, prema opštoj proceni, najveći skup pravoslavnih Srba u Visokim Dečanima u poslednje dve decenije, otkako je pokrajina pod protektoratom Ujedinjenih nacija.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo