Ћирилица Latinica
20.06.2019.
Društvo

Danas je Svetski dan izbeglica: Ni održivog povratka, ni integracije prognanih

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Svjetski Dan izbjeglica 20. jun je povod da se prisetimo na poražavajuće činjenice da međunarodni vojni i civilni autoriteti koji su bili zaduženi da stvore uslove za povratak prognanih lica na Kosovo i Metohiju, u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, svoje obaveze nisu ni pokušali da ispune.

To je, u saopštenju za javnost, naveo Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih i izbeglih, naročito se osvrnuvši na nestvaranje 
uslova za povratak Srba i Crnogoraca na Kosovo i Metohiju.

"Nad njima je na Kosmetu izvršen genocid u najgorem obliku, a danas na delu imamo legalizaciju toga, upravo pod pokriviteljstvom najviših međunarodnih institucija" - ocenio je prvi čovek krovne raseljeničke i izbegličke asocijacije.

Kako je podsetio, uz to što im je zabranjen povratak na spaljena ili uzurpirana ognjišta, raseljenim Srbima i Crnogorcima sa Kosmeta se ne dozvoljava da na bezbedan način obiđu čak ni groblja u pokrajini na kojima su sahranjeni njihovi najbliži, niti da posete tamošnje crkve i manastire, a o njihovoj imovini, kako je rekao, i da se ne govori.

"Zapravo, većina tih grobalja, naročito u Metohiji, je preorana, a crkve i manastiri spaljeni, porušeni ili zapušteni, sve pred očima hiljada oficira KFOR-a, koji su svojim nečinjenjem postali saučesnici albanaskih terorista i ujedno najodogvorniji za nesporno počinjeni genocid nad pravoslavnim stanovništvom. Riječ je o genocidu koji traje bezmalo 20 godina" - naglasio je Jovanović.

Govoreći o položaju raseljenih i izbeglih u Crnoj Gori, Jovanović je kazao da s druge strane,  međunarodni autoriteti ni prstom nisu mrdnuli da se prognanom stanovništvu sa Kosmeta, iz BiH i Hrvatske omogući minimum uživanja elementarnih ljudskih i građanskih prava u ovoj državi, gde je, kako potcrtava, ovoj populaciji, suprotno obećanjima državnih institucija u procesu ispunjavanja uslova za pristupanje Evropskoj Uniji (EU), kroz dodjeljivanje statusa stranaca ograničena mogućnost zapošljavanja, potpune zdravstvene zaštite i drugih prava koja garantuje Univerzalna Deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

"Takvo stanje je krajnje nepodnošljivo, iscrpljuje do iznemeglosti ionako diskriminisanu populaciju raseljenih i izbjeglih, i iziskuje široku akciju svih relevantnih subjeketa društva kako bi se bez daljeg odlaganja stvorili uslovi za održivi i bezbjedan povratak i integraciju onih koji žele da se vrate, odnosno za punu integraciju crnogorsko društvo onih koji su odlučili da život nastave u Crnoj Gori, kroz hitno i bezsulovno dodjeljivanje crnogorskog državljanstva" - zaključuje Jovanović u saopštenju.

V.B.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo