Ћирилица Latinica
13.01.2020.
Društvo

Crnogorci sa KiM demantuju Radulovića: Svi smo uz SPC i Mitropolita Amfilohija

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Nakon što je Lazar Radulović, predsedavajući Savetodavnim većem zajednica pri kabinetu tzv. predsednika Kosova, juče (neovlašćeno se oglasivši u ime crnogorske zajednice sa KiM) podržao politiku Vlade Crne Gore i Zakon o slobodi veroispovesti i verskim zajednicama, danas se oglasilo sedam crnogorskih subjekata iz južne pokrajine. Oni u dahu podržavaju Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i njenu borbu za stavljanje van snage, kako kažu, sramnog Zakona, koji je digao na noge celu Crnu Goru i sve pravoslavce u regionu, pa i svetu.

Radoman Doderović, predsednik Crnogorske liberalne stranke Kosova (CLS) saopštava da Radulovićeva fantomska NVO i njegova takođe fantomska stranka nemaju članstvo, već su formirane u sitno-šićardžijske svrhe, te da je podrška Radulovića skandaloznom Zakonu privatne države Mila Đukanovića ustvari "još jedna naručena gadost izdajničkog, anticrnogorskog režima iz Podgorice".

"Crnogorci sa KiM su složno uz Mitropoliju Crnogorsko-primorsku. Mi nemamo druge episkope do našeg vladike Teodosija i mitropolita Amfilohija. Nemamo drugog patrijarha do našeg - Irineja. Nemamo druge crkve do Srpske pravoslavne crkve, i najenergičnije osuđujemo varvarski i divljački atak Đukanovićeve kamarile na imovinu i verska prava jedine kanonske, i jedine zvanične pravoslavne crkve u Crnoj Gori" - stoji u saopštenju Doderovića dostavljenoj "Kosmet infu".

Identičan stav ima i predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca "Matica" Boban Filipović

Po njegovim rečima svi relevantni subjekti koji predstavljaju Crnogorce na KiM "osuđuju podvalu Radulovića, koju su veoma providno naručili najveći neprijatelji Crne Gore i Crnogoraca, koji su u isto vreme neprijatelji Srpske pravoslavne crkve".

"To je predstava za debile. Ko god misli da bilo koji istinski Crnogorac podržava satanističku politiku vlasti koja uništava Crnu Goru, kandidat je za psihijatrijsku kliniku" - poručuje Filipović.

Ovlašćena u ime pet crnogorskih subjekata ( Udruženja Crnogoraca Kosova, Nove snage, građanske inicijative "Luča", Razvojnog centra Crnogoraca Kosova "Petar II. Petrović Njegoš" i Foruma žena porijeklom iz Crne Gore), oglasila se profesor Vesna Dabetić, koja je takođe član Savetodavnog veća za zajednice.

U njenom saopštenju se navodi sledeće:

U saradnji sa bivšim generalnim direktorom RTK, sada direktorom za digitalne medije, Mentor Šaljom, kao i sa ovlašćenim licem za RTK2, Aleksandrom Jovanović, predsjednik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović je osmišljeno, zlonamjerno i vrlo opasno svojim nakaradnim
saopštenjem obmanuo javnost. Krajnji cilj njegovog saopštenja je unošenja razdora unutar pravoslavne braće na Kosovu.

Obavještavamo sve slobodne medije da smo na Radulovićevo saopštenje uputili naš odgovor RTK2 kako bi javnost saznala pravu istinu ali nam isti nijesu objavili reagovanje, čime su na najbolji način potvrdili naše optužbe.

Zarad mira u ovim izuzetno teškim i odlučujućim vremenima kada je između Srba i Crnogoraca i više nego neophodno puno jedinstvo, imamo obavezu i dužnost da saopštimo da gore spomenuti Radulović nema mandat da govori u ime crnogorske zajednice na Kosovu. Njegova podrška Zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji je usvojen u Skupštini Crne Gore isključivo je njegov lični stav i apsolutno ne odražava stav crnogorskog naroda na Kosovu.

Ukoliko njegovo saopštenje javno podrži preostalih pet članova tog udruženja, spremni smo da mu se izvinimo, a o kakvoj ličnosti se radi najbolje govori činjenica da su svi članovi Radulovićeve uže i šire porodice koji žive na teritoriji Gračanice bili dio protestne šetnje i molebana održanog u istoimenom manastiru. Tada smo svi kao jedno iz svete Gračanice izrazili najdublju solidarnost i podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodom u Crnoj Gori.

Na kraju, želimo da naglasimo da je stvarni stav i zahtjev Crnogoraca sa Kosova da se što hitnije obnovi dijalog između Mitropolije Crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore kako bi se prevazišle razlike i došlo do kompromisnog rješenja. Svaki je zakon podložan izmjenama i dopunama, pa i
Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

 I.Popović

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo