Ћирилица Latinica
12.06.2019.
Društvo

Crna Gora: Za povratak u Sunčanu Dolinu prijavilo se 27 raseljeničkih porodica (VIDEO)

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Želju da život nastave na severu Kosova i Metohije, u povratničkom naselju Sunčana Dolina kod Zvečana, izrazilo je 27 porodica iz južne srpske pokrajine koje su utočište nakon progona 1999.godine našle u Crnoj Gori.

To je saopštio Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori, asocijacije koja radi na evidentiranju zainteresovanih za povratak.

"Zadovoljstvo mi je št mogu da saopštim da će jedan broj prijavljenih porodica koje će se vratiti iz Crne Gore već za Vidovdan, 28.juna, biti useljene u novosagrađene kuće u Sunčanoj Dolini, gdje bi ključeve trebao da im uruči predsjednik Srbije Aleksandar Vučić" - kazao je Jovanović.

Najviše prijavljenih potencijalnih povratnika je sa područja Bara, Sutomora i Podgorice, a javio se i određeni broj raseljenih koji žive na sjeveru Crne Gore.

Jovanović je naglasio da se u Sunčanoj dolini gradi ukupno 137 zgrada sa oko 350 stambenih jedinica, a planira se povratak oko 1500 raseljenih lica sa područja Centralne Srbije i Crne Gore.

"Prva 33 objekta biće useljena za Vidovdan, a ostali do početka septembra.
Izgradnja ovog povratničkog naselja počela 2017. godine, a pripremni radovi godinu dana ranije. Izgrađena je glavna saobraćajnica i privodi se kraju izgradnja kurturnog i tržnog centra i ambulante.
U završnoj fazi je i izgradnja drugog dijela saobraćajnice, crkve Svetog Stefana Dečanskog kao i pomenuta 33 objekta" - kazao je Jovanović.

Vrednost projekta je, dodao je predsednik raseljeničkog Saveza, oko 14 miliona evra, a realizuje ga država Srbije preko svoje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u saradnju sa Eparhijom raško –prizrenskom i Opštinom Zvečan.

Projekat rešava socijalno - ekonomski status povratnika, a svaka porodica koja se vrati će uz smeštaj dobiti zaposlenje za najmanje jednog svog člana .

Naselje Sunčana dolina nalazi se u podnožju drevne nemanjićke tvrđave, na strateški važnoj poziciji između Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Raseljeni iz Crne Gore se mogu prijavljivati do kraja juna za povratak i to isključivo svojim udruženjima u Sutomoru, Podgorici i Beranama, koja participiraju u Savezu udruženja raseljenih na niovu države.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo