Ћирилица Latinica
04.07.2019.
Društvo

Cilj hajke na Radoičića skretanje pažnje sa humanitarne katastrofe na severu

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Piše: Milenko Jovanović

 

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste i nesporni autoritet među Srbima na severu Kosova i Metohije, ponovo je ovih dana u žiži interesovanja regionalne javnosti zbog navodne umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića.

Prst u njega uperilo je takozvano kosovsko Tužilaštvo saopštivši da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica.

Da ironija bude potpuna, kosovski tužilac Sulj Hodža, koji vodi istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, izjavio je da to tužilaštvo nema dokaze da protiv Radoičića podigne optužnicu.

Upravo priznanje Hodže najbolje ilustruje svu suštinu hajke na potpredsednika Srpske liste.

Dakle, primarni cilj Prištine je dalja destabilazacija prilika na severu pokrajine, i to u trenutku kada se ovaj deo Kosmeta naseljen Srbima nalazi na ivici humanitarne katastrofe.

Srpski privrednici na severu KiM, nakon oseke osnovnih životnih namirnica (zbog taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije koje je uvela takozvana kosovska administracija), podsetimo, doneli su odluku da zatvore svih 403 poslovna objekta, a ovdašnji Srbi kolektivno odbijaju da trguju južno od Ibra kod Albanaca. Takva solidarnost među srpskim stanovništvom u pokrajini nije viđena od NATO agresije 1999. godine.

Srpska sloga svakako nije po volji Prištine, pa je, kako će se ispostaviti, doneta "politička" odluka da se intenzivira kampanja protiv autoritativnijih Srba i skrene pažnja javnosti sa gorućih i suštinskih problema kojima je srpski živalj izložen dejstvom privremenih institucija sistema iz glavnog grada pokrajine.

Reč je zapravo o očajničkom pokušaju albanskih političkih davljenika da se izbore za "kiseonik" u trenutku kada država Srbija ostvaruje briljantne uspehe, pre svega na planu povlačenja priznanja tzv. Kosova od strane brojnih država sveta.

Takozvani predsednik Kosova, Hašim Tači, javno se pohvalio da je lično proterao Radoičića sa Kosova.

Nije pošteđen ni Ivan Todosijević, doskorašnji ministar u privremenim institucijama Prištine iz redova Srpske liste, takođe jedan od autoritativnijih Srba na severu Kosmeta.

Takozvano Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu i protiv ovog srpskog funkcionera jer je, po njima zloupotrebio položaj ili ovlašćenja "namerno i javno širio mržnju, neslaganje i netrpeljivost među nacionalnim, rasnim i etničkim grupama koje žive na Kosovu”.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“- izjavio je Todosijević u Zvečanu, na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja. Zbog ove izjave Todosijević je smenjen.

Specijalno tužilaštvo Kosova u optužnici navodi da je ovom izjavom Todosijević počinio krivično delo „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“ iz člana 147 stav 2 u vezi sa stavom 1 tzv. Krivičnog zakonika Kosova, za koju je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Istraga protiv ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste u Vladi Kosova Ivana Todosijevića, pokrenuta je početkom aprila. Pre toga tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio ga je sa funkcije, a na njegovo mesto imenovana je Adriana Hodžić.

 

Vučić: Radoičić nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića, Srbija zna ubicu

 

Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ime osobe za koju se sumnja da je neposredni izvršilac ubistva. U narednom periodu pokušaće da pribave materijalne dokaze koji će potkrepiti sumnje o identitetu čoveka koji je mučki likvidirao lidera SDP 16. januara prošle godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ove informacije juče je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a među onima koje je pomenuo, implicirajući njihovu umešanost u organizaciju likvidacije Ivanovića, jesu Fljorim Ejupi, osumnjičeni za podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" 2001. godine, i Nedžmedin Zeka, za koga je naveo da je promenio ime u Lirim Zeka, a o čijem su misterioznom boravku u Mitrovici uoči ubistva "Novosti" pisale pre nekoliko meseci. Vučić je javno postavio pitanje zašto srpske vlasti ne mogu da dobiju informacije o kretanju Ejupija i Zeke.

"Šta je Zeka radio u Kosovskoj Mitrovici i koja je njegova uloga u svemu tome? Šta je Ejupi, koji je u Nemačkoj pod prismotrom, radio na aerodromu "Rinas" u Tirani, odakle se kretao ka KiM, pa je ponovo nestao i vraćen je u Nemačku sa istog aerodroma? Kako je napustio Nemačku, šta je radio dole i šta se sve dešavalo?"- pitao je Vučić.

On je kazao da su saznanja Srbije o atentatu potkrepljena "bezbrojnim fotografijama", a javno je postavio čak 15 pitanja vlastima u Prištini i međunarodnoj zajednici o ovom zločinu:

"Naša istraga se neće prekidati dok ne dođemo do ubica Ivanovića. Zbog različitih stvari - nedostataka DNK analize i plastičnih klonova čaura, kao i zbog nedostatka određenih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze. Nastavićemo da radimo, i kada priču zaokružimo, nadležni organi Srbije podizaće optužne akte" - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je više puta do sada odbacio mogućnost da je Radoičić na bilo koji način umešan u ubistvo Ivanovića.

Ejupi, koji je, prema saznanjima naših obaveštajnih službi, u vreme ubistva Ivanovića došao iz Nemačke na KiM, najpoznatiji je kao "bombaš iz Podujeva". Bio je jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus "Niš ekspresa", u kojem je 2001. poginulo 12, a ranjeno 43 Srba. Na osnovu DNK tragova, on je i uhapšen, ali je misteriozno pobegao iz američke baze "Bondstil". Kristen Karphamar, prvi imenovani međunarodni sudija u kosovskom pravosuđu, izneo je sumnju da je u bekstvo bila umešana CIA, koja je navodno svojevremeno i obučavala ovog teroristu.

Na KiM, Ejupi se pominje kao plaćeni ubica, ali i kao deo grupe koja je, navodno, organizovala pogrom Srba u martu 2004. godine. On je, prema navodima kosovskog tužilaštva, svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Halitija, nekada Tačijevog čoveka za vezu sa ogrankom OVK u Albaniji, a danas potpredsednika parlamenta u Prištini.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo