Ћирилица Latinica
30.10.2023.
Хроника

Црногорски министар правде одбио да изручи још једног Србина Куртијевој банди

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Министарство правде Црне Горе одбило је молбу тзв. косовског правосуђа за изручење Живка Вуксановића, настањеног у Бару, ради кривичног гоњења за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва, пише "Барски портал".

Вуксановић (62), који је рођен у Ђаковици гдје је и живео до 1999.године, ухапшен је је по потјерници Интерпола односно УНМИК-а  1. октобра ове године. Након хапшења њемује био одређен екстрадициони притвор.

Министар правде Марко Ковач оцијенио је да се и у овом случају може радити о "злоупотреби права у политичке сврхе", као што је то случај са Момчилом Вукотићем чије изручење Косову је такође недавно одбио.

Наиме, Ковач је у решењу  оценио да због веома лоших односа Србије и привремених институција у Приштини, недостатка директне сарадње, те чињеница да радње које се Вуксановићу стављају на терет нису ни конкретизоване, ни доказима поткрепљене, и у овом случају преовладава политичка димензија. Евентуалним изручењем Вуксановића, закључује, био би повређен члан 3 Европске конвенције о људским правима.

Подсећања ради, Ковач је недавно одбио захтев тзв. Косова да им Црна Гора изручи Момчила Вукотића (61), рођеног у Пећи са боравиштем у избегличком насељу Рудеш у Беранама. Вукотић је био ухапшен по замолници тзв. Косова због сумње да је починио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

И Вуксановић и Вукотић важе за узорне људе и домаћине о којима оних који их познају имају само речи хвале, пише "Барски портал".
 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо