Ћирилица Latinica
28.04.2020.
Хроника

Косово и Метохија: Србима опет спаљују куће, снаге "безбедности" неспособне да их заштите

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Јутрос око 10 часова у селу Церница у општини Гњилане запаљена је кућа Светозара Цветковића, ватрогасци су успели да спрече ескалацију пожара и кућа није у потпуности изгорела, рекао је за Косово Онлајн шеф бироа Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Стојковић.

„Власник запаљене куће живи у Јагодини са супругом. Становништво је видно потрешено и узнемирено тим догађајем. Церница је етнички мешовито село, са већинским албанским становништвом, са око 2000 Албанаца и око 70 Срба.

После рушења куће Јовице Менковића, 18. фебруара, сада је изгорела још једна српска кућа. У селу је тај догађај изазвао страх и осећај несигурности и неизвесности. Надлежни органи морају да нађу починиоце и изведу их пред лице правде, у супротном ће екстремисти сматрати да су позвани да пале и уништавају српску имовину“, рекао је Стојковић.

Цветковићева ћерка Милева Живковић, која иначе живи у Партешу, а тренутно се налази у изолацији у Јагодини,, рекла је за Косово Онлајн да оцу још нису рекли да је кућа запаљена, јер је стар и болестан.

„Изолација ми истиче 1. маја и тада ћу видети родитеље. Ово је и болно и страшно, никада нисмо имали проблема са комшијама Албанцима.

Кућа нам је више пута обијана, односили су ствари, ломили, вадили инсталације, починиоци никада нису пронађени. Албанци су били заинтересовани да купе кућу, али наша породична кућа није на продају“, рекла је Живковић.

Она је редовно обилазила кућу, а родитељи који су од 1990. живели у иностранству су повремено долазили.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо