Ћирилица Latinica
03.12.2019.
Хроника

И званично потврђено из Приштине да Радоичић нема везе са убиством Оливера Ивановића

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Да потпредседник Српске листе Милан Радоичић нема никакве везе са убиством једног од лидера косметских Срба Оливера Ивановића, јуче је "de iure" јуре признало и такозвно Специјално тужилаштво из Приштине, које је подигло оптужнице у вези са тим случајем, а чији тужиоци су у континуитету од тог злочина у медијима цртали мету Радоичићу.

Ову чињеницу, примећује се, прећуткују албански медији на Космету, али и највећи део медија у централној Србији и региону, нарочито они који се везују за фондове Џорџа Сороша

Подсетимо, тзв. Косовско специјално тужилаштво поднело је Основном суду у Приштини оптужнице против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића које се догодило 16. јануара 2018. године.

Из Београда је у међувремену саопштено да је у питању политичка оптужница, и да су оптужени Срби неспорно невини. Влада Србије инсистира на њиховом хитном ослобађању.Оптужница је подигнута за кривична дела "учешће или организовање криминалне групе", "злоупотреба службеног положаја или овлашћења", "помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства", "неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја", "откривање службене тајне", "злоупотреба службене дужности саизвршилаца" и "манипулација доказима код саизвршилаца", наводи се у саопштењу тужилаштва, пише РТС.

Ко су оптужени за везу са убиством Ивановића?

То су Недељко Спасојевић и Марко Рошић, припадници КПС Драгиша Марковић и Жарко Јовановић, Раде Басара тадашњи начелник за крвне деликте и Ивановићева секретарица Силвана Арсовић, наводи Тањуг.

Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења у новембру прошле године, Басара од октобра ове године, док се остали бране са слободе.

Бранилац Драгише Марковића, адвокат Дејан Васић, каже за Тањуг да још није добио оптужницу, као и да ће се о њеном потврђивању расправљати на посебној сединици суда, када буде заказана.

Иако се говорило да су под истрагом косовског тужилаштва у овој истрази и Милан Радоичић, чије је хапшење било покушано крајем новембра 2018. године, као и Звонко Веселиновић и Милан Михаиловић, они се на овој оптужници нису нашли.

Према саопштењу косовског тужилаштва тројица окривљених су у бекству и за њима су издате међународе потернице, наводи Тањуг.

У образложењу оптужнице, како је портал навео, наводи се да су Спасојевић и Рошић оптужени за помагање у убиству Ивановића. 

Иначе, Рошић и Спасојевић су ухапшени пре годину дана током акције РОСУ на северу Косова и Метоније.

Наводи се и да ова наводна криминална група није формирана случајно, већ да делује од 2011. године.

За шта се терете?

Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења контроле предузећа на територији и контрола политике у северном делу Митровице, пише у саопштењу.

Наводи се да је сваки од оптужених починио инкриминишуће радње за поменуту групу, у ком случају су активности ове организоване криминалне групе довеле до убиства Оливера Ивановића, наводи се у тужилачком саопштењу.

Подсетимо, Оливер Ивановић убијен је испред седишта Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" у северном дијелу Косовске Митровице 16. јануара прошле године, са шест хитаца испаљених из, како се сумња, возила у покрету.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо