Ћирилица Latinica
13.04.2020.
Хроника

Бешчашће медија из Приштине: Звоњаву црквених звона назвали примитивном!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Косовска новинска агенција "Косовапресс", а потом и "РТК", "Газета Експресс", "Телеграфи", "Бота Сот", "Косоварја"… објавили су јуче, односно јутрос, текст са насловом „Српска црква у Приштини против КОВИД-19 бори се непотврђеним руским моделом“.

Из ЕРП КиМ поручују да је звоњава звона европска цивилизацијска тековина, да је оглашавање – било са минарета или звонима, регулисано косовским законима, те да је веома лоше да са Косова иде глас да она некоме сметају, оценивши текст непрофесионалним новинарством и опасним таргетирањем СПЦ. Епископ Теодосије је ипак донео одлуку да се у цркви Св. Николе у Приштини престане са чешћим звоњењем.

„Из српске црква Св Никола у Приштини већ неколико дана звоне звона високог интензитета, у име борбе против вируса корона. Становници у комшилуку осецћају узнемиреност због њихове буке“, наводи се у тексту Косовапресс-а.

Напомиње се да, иако раније није било никаквих реакција на обредне манифестације које су се дешавале у овој цркви, звона сада звоне толико често да то већ представља проблем за становнике у том познатом старом приштинском насељу Таслиџе, а позивајући се на неименованог становника.

Како је представљен у тексту – „стручњак за безбедност“, Агим Мусљиу (Мусљиу), изјавио да, не само да је реч о “примитивном руском моделу” већ и о “провокативном тренду”.

“Ово није само примитивна руска метода, већ и провокативни тренд”, навео је Мусљиу.

“Сведоци смо намерног ширења дезинформација из Москве у вези са хуманитарном катастрофом изазваном овим вирусом. Руси чак не штеде ни своје православне вернике како би урадили оно што њима одговара. С друге стране, јасно је да људи из српске тајне службе циркулишу кроз све цркве, чак и кроз ову. Пословично, где је српска тајна служба, ту је такође и руска тајна служба. Стога се слободно може закључити да је ово последица хаоса из Москве. У свету се зна да свуда где су православне цркве – ту је и један њихов агент”.

Портал „Црно бели свет бавио се раније данас садржајем овог текста објавивши да се ради о дезинформацији, уз објашњење из Рашко-призренске епархије за овај портал о значењу и значају звона, али и тврдњу да их аутор текста није контактирао.

Приштински медији се у делу истог текста позивају и на писање истраживачког портала Крик у којем се такође помињу звона и Руси. Овај портал је, међутим, „раскри(н)као“ вест коју је објавио Б92 о томе како у Јагодини свакодневно у подне звоне звона на свим градским храмовима и зову на молитву током пандемије, а када је репортерка ове телевизије рекла да црквена звона „лече заразе“.

Овај истраживачки портал преноси део прилога Б92 у којем се наводи да је у руским лабораторијама „помоћу огледа утврђено да осцилација црквених звона одбија бациле куге, вирусе и друга инфективна обољења која се преносе ваздухом“.

Наводе да се тврдње да су ефекти црквених звона испитивани и да је доказано да убијају бациле, могу се наћи само „на опскурним руским сајтовима без импресума, као и на сајтовима руских цркава те да се у тим текстовима нигде не наводи ниједно конкретно истраживање које је утврдило да црквена звона убијају инфекције“.

Време за солидарност

Оцењујући овај медијски садржај који су листом са истом садржином пренели наведени косовски портали некоректним, Епархија рашко-призренска објавила је вечерас и свој одговор, уз напомену да је изненађена и разочарана.

„Епархија рашко-призренска Српске Православне Цркве у ово трагично време пандемије коронавируса са жаљењем прима овај текст који дубоко превазилази најпристојније границе професионалног новинарства и представља пример таргетирања Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, која овде вековима постоји“.

Подсећајући на то да се звона нису појавила у Русији, већ у Италији у Кампањи у 5. веку и да се вековима у хришћанском свету користе не само за оглашавање редовних служби, већ и у тренуцима великог страдања, како у православном, тако и у римокатоличком и протестантском свету, епархија такође наводи и да, примера ради, свако вече цркве у Амстердаму звоне у звона у знак солидарности у време пандемије.

„Разлог за то јесте пре свега да се људи подстакну на молитву, на солидарност и да на моменат прекину редовне послове и сете се Бога, без обзира којој вери и конфесији припадали“, истакли су у свом одговору.

„(…) наводимо неколико западних сајтова из којих се види да је иста пракса уведена и у западним хришћанским, пре свега римокатоличким, срединама широм света, од Америке, Канаде, Француске, до Аустралије и Филипина, а не само у православним срединама“.

Звук звона, као и молитва мујезина за минарета 5 пута дневно, има првенствени циљ да позове на молитву и то није спорно ни за кога ко верује у Бога и поштује друге, подсећају у Епархији.

„Овим показујемо солидарност коју наша Црква осећа за све грађане Косова без обзира на веру и језик, јер сви смо једнако угрожени пандемијом“, истакли су.

„У време звоњаве звона молимо се за све болесне, не само у нашој средини, већ широм света, за оне који се несебично брину о њима у болницама, и узносимо молитву Богу да епидемија престане и да се живот врати у нормалне оквире“.

Информативна служба епархије је оценила да текст „дубоко превазилази најпристојније границе професионалног новинарства“, те да „представља пример таргетирања Српске Православне Цркве на Косову и Метохији која овде вековима постоји“.

На крају су изразили очекивање да током пандемије неће бити више оваквих чланака, нити коментара „необавештених и очигледно недобронамерних ‘експерата'“, већ да ће уместо тога:

„Све ово најновије страдање подстаћи на солидарност, међусобно разумевање и надилажење свих политичких и међу-националних разлика, којима, није место у време када имамо толико оболелих, посебно старих лица“.

У невољама увек треба да будемо заједно и покажемо пре свега један комшијски дух и толеранцију јер живимо на простору где вековима постоје различите верске традиције које треба да живе у миру и поштовању.

Епархија рашко-призренска издала је средином прошлог месеца упутство и савете за вернике и свештенике у вези са упражњавањем својих верских потреба и начина функционисања цркви и манастира у време пандемије.

Звоњава звона у црквама у више места на свака два сата у периоду од 08:00 до 20:00 до окончања пандемије једна је од мера за рад цркви, истовремено када су манастири затворени за посетиоце, а цркве отворене да се верницима не би ускраћивало право доласка и присуствовања служењима, али и када се апелује да се поштују мере које су прописале здравствене власти.

Упозорено и на извештавање прошле недеље

Иначе, недавно је више међународних институција и организација упозорило на непрофесионалне и опасне медијске садржаје у појединим медијима, међу којима и „неприкладно и неетичко медијско извештавање“ РТК прошле недеље, када је новинар Радио-телевизије Косова (РТК), изнео, по оцени ових организација, „непроверене тврдње“ и постављао „провокативна питања“ уживо из Северне Митровице за вечерњи дневник, а што је изазвало талас реакција на Косову. Упозорено је да такви коментари могу да допринесу увећању тензија између српских и албанских заједница.

 

Извор: КоССев

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо