Ћирилица Latinica
01.06.2019.
Друштво

Јовановић: Расељени да се пријаве за повратак у Сунчану долину

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Евидентирање за повратак расељених на сјевер Космета врши се у сједиштима Удружења расељених у Беранама, Подгорици и Бару
*************************************************

Миленко Јовановић, предсједник Савеза удружења расељених позвао је данас Србе из јужне покрајине са боравиштем у Црној Гори да се евидентирају за повратак на сјевер Косова и Метохије.

Савез на чијем је челу, како је рекао, у сарадњи са Канцеларијом за КиМ Владе Србије ради на идентификовању породица са неријешеним стамбеним питањем које желе да живот наставе у повратничком насељу Сунчана долина код Звечана, независно од тога из ког дијела покрајине су протјерани 1999.године.

„Нарочито ће се водити рачуна о млађим и образованијим брачним паровима са дјецом, те самохраним родитељима и бројнијим породицама“, казао је Јовановић.

Подразумијева се, рекао је он, да они који су отуђили имовину на Космету не могу конкурисати за повратак на сјевер.

Јовановић је нагласио да држава Србија чини напоре да осим рјешавања стамбеног питања повратницима обезбиједи и запослење најмање једног члана породице, као и све друге услове неопходне за пуну реинтеграцију на Косову и Метохији.

Осим у Сунчаној долини, која ће дијелом бити усељена већ за Видовдан, станови за расељене средствима Владе Србије граде се и другим дјеловима сјевера Космета.

„Упркос најсвјежијем насиљу у режији такозваних специјалних јединица косовске полиције које је за циљ имало застрашивање Срба у четири општине сјевера Космета, одлучност Срба за опстанком и повратком у тај дио Србије мора остати неупитна, док се од међународних фактора под чијим је покрајина протекторатом већ двије деценије очекује да коначно почну са стварањем услова и за повратак у метохијске општине, одакле је највећих број протјераних Срба и Црногораца који су уточиште нашли у Црној Гори“, поручио је Јовановић.

Евидентирање за повратак расељених на сјевер Космета врши се у сједиштима Удружења расељених у Беранама, Подгорици и Бару.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо