Ћирилица Latinica
06.01.2022.
Друштво

Ђаковичка солидарност за пример: Расељеним суграђанима и ове године обезбедили божићне пакетиће

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У Ђаковици српство чувају две монахиње у манастиру Успења пресвете Богородице, једна искушеница и једна повратница (Драгица Гашић) која је уједно усамљена Српкиња изван манастирског комплекса у граду под Чабратом.

То, међутим, не обесхрабрује ђаковичке Србе да буду солидарни тамо где живе након прогона који се десио 1999. године. Тако је веома агилни Привремени орган Општине Ђаковица, чија администрација је сада на северу покрајине, и ове године обезбедио око 60 божићних пакетића за исто толико деце из породица које су пре 22 године напустиле Ђаковицу и настаниле се Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу, Зубином Потоку, Грачаници...

"Нисмо срећни што се ова активност не дешава у нашој Ђаковици због познатих околности, али се радујемо да можемо да окупимо на једном месту што више оних који имају везе са нашим завичајем, а посебно децу чији су родитељи прогнани из Ђаковице пре више од две деценије" - рапортира Миленко Јовановић, председник Општине Ђаковица у српском систему, док он и сарадници приводе крају овогодишњу расподелу божићних пакетића.

Наглашава Јовановић да је ове године у акцији прикупљања божићних пакетића главни донатор био управо један Ђаковичанин. Реч је, каже, о Бојану Зарићу, власнику фирме "YUPPI" из Панчева, док је у помоћ притекла и Издавачка кућа "Едука" из Београда. Активност прикупљања божићних пакетића координирала је службеница Општине Ђаковица, Симонида Ашанин, а Јовановић истиче да је ђаковичка солидарност и овога пута јасно дошла до изражаја.

"У сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и другим партнерима настављамо, у међувремену, са реализацијом низа других активности од значаја за Ђаковицу и Ђаковичане. Иако делујемо у физичком смислу изван своје општине, настојимо да марљивошћу и посвећеношћу будемо пример како се много тога може постићи и у условима када се пружа тек минималан простор за деловање, у више него суровим условима за рад" - поручује Јовановић, захваљујући се свима који помажу Привременом органу Општине Ђаковица и ђаковичким Србима ма где се налазили.

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо