Ћирилица Latinica
07.01.2020.
Друштво

Ђаковица: Бадњак стигао у цркву упркос протестима Албанаца

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Упркос јучерашњим организованим протестима Албанаца испред манастира Успења Пресвете Богородице у Српској Улици у Ђаковици, бадњаци убрани на тамошњем оближњем брду Чабрат, стигли су у ову светињу.

У једном тренутку, због протеста неколико десетина ђаковичких Албанаца испред ове светиње, због најаве да ће доћи Срби из расељеништва, представници Привременог органа Општине Ђаковица испред Владе Србије  - Коста Белошевић, Миленко Јовановић и Славиша Стефановић одустали су од посете. Ипак, захваљујући пожртвовању Србина из Велике Хоче, Ивице Накаламића, који је ангажован на помоћи монахињама у овом манастиру, бадњаци су стигли до светиње, на радост монахиња и расељених Ђаковичана који су у молитвама са њима двије деценије већ.

У Ђаковици је до јуна 1999. живело 12.000 Срба, што је 10 одсто укупног становништва ове метохисјке општине. Од НАТО агресије и окупације покрајине прије двадесет година, овде живе само две монахиње у манастиру који је спаљен 2004., а у међувремену обновљен - игуманија Теоктиста и мати Јоаникија. Њима је од помоћи и Васка Перић, која такође живи у манастиру од прогона Срба из овог града 1999.године.

Пре неколико дана, ангажовањем Привременог органа Општине Ђаковица, и уз подршку Канцеларије за КиМ, очишћено је градско православно гробље у овдашњем насељу Пискоте.

Миленко Јовановић је новинарима казао да Привремени орган Општине Ђаковица у 2020. години планира низ конкретних активности на плану помоћи манастиру у Српској улици, уређења гробаља у Пискотима и Петровцу, али и акције које за циљ имају помоћ и економско оснаживање социјално угрожених расељених Ђаковичана у Србији и Црној Гори.

И. Поповић

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо