Ћирилица Latinica
13.01.2020.
Друштво

Црногорци са КиМ демантују Радуловића: Сви смо уз СПЦ и Митрополита Амфилохија

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Након што је Лазар Радуловић, председавајући Саветодавним већем заједница при кабинету тзв. председника Косова, јуче (неовлашћено се огласивши у име црногорске заједнице са КиМ) подржао политику Владе Црне Горе и Закон о слободи вероисповести и верским заједницама, данас се огласило седам црногорских субјеката из јужне покрајине. Они у даху подржавају Српску православну цркву у Црној Гори и њену борбу за стављање ван снаге, како кажу, срамног Закона, који је дигао на ноге целу Црну Гору и све православце у региону, па и свету.

Радоман Додеровић, председник Црногорске либералне странке Косова (ЦЛС) саопштава да Радуловићева фантомска НВО и његова такође фантомска странка немају чланство, већ су формиране у ситно-шићарџијске сврхе, те да је подршка Радуловића скандалозном Закону приватне државе Мила Ђукановића уствари "још једна наручена гадост издајничког, антицрногорског режима из Подгорице".

"Црногорци са КиМ су сложно уз Митрополију Црногорско-приморску. Ми немамо друге епископе до нашег владике Теодосија и митрополита Амфилохија. Немамо другог патријарха до нашег - Иринеја. Немамо друге цркве до Српске православне цркве, и најенергичније осуђујемо варварски и дивљачки атак Ђукановићеве камариле на имовину и верска права једине канонске, и једине званичне православне цркве у Црној Гори" - стоји у саопштењу Додеровића достављеној "Космет инфу".

Идентичан став има и председник Удружења косовских Црногораца "Матица" Бобан Филиповић

По његовим речима сви релевантни субјекти који представљају Црногорце на КиМ "осуђују подвалу Радуловића, коју су веома провидно наручили највећи непријатељи Црне Горе и Црногораца, који су у исто време непријатељи Српске православне цркве".

"То је представа за дебиле. Ко год мисли да било који истински Црногорац подржава сатанистичку политику власти која уништава Црну Гору, кандидат је за психијатријску клинику" - поручује Филиповић.

Овлашћена у име пет црногорских субјеката ( Удружења Црногораца Косова, Нове снаге, грађанске иницијативе "Луча", Развојног центра Црногораца Косова "Петар II. Петровић Његош" и Форума жена поријеклом из Црне Горе), огласила се професор Весна Дабетић, која је такође члан Саветодавног већа за заједнице.

У њеном саопштењу се наводи следеће:

У сарадњи са бившим генералним директором РТК, сада директором за дигиталне медије, Ментор Шаљом, као и са овлашћеним лицем за РТК2, Александром Јовановић, предсједник Удружења Црногораца „Ловћен“, Лазар Радуловић је осмишљено, злонамјерно и врло опасно својим накарадним
саопштењем обмануо јавност. Крајњи циљ његовог саопштења је уношења раздора унутар православне браће на Косову.

Обавјештавамо све слободне медије да смо на Радуловићево саопштење упутили наш одговор РТК2 како би јавност сазнала праву истину али нам исти нијесу објавили реаговање, чиме су на најбољи начин потврдили наше оптужбе.

Зарад мира у овим изузетно тешким и одлучујућим временима када је између Срба и Црногораца и више него неопходно пуно јединство, имамо обавезу и дужност да саопштимо да горе споменути Радуловић нема мандат да говори у име црногорске заједнице на Косову. Његова подршка Закону о слободи вјероисповјести који је усвојен у Скупштини Црне Горе искључиво је његов лични став и апсолутно не одражава став црногорског народа на Косову.

Уколико његово саопштење јавно подржи преосталих пет чланова тог удружења, спремни смо да му се извинимо, а о каквој личности се ради најбоље говори чињеница да су сви чланови Радуловићеве уже и шире породице који живе на територији Грачанице били дио протестне шетње и молебана одржаног у истоименом манастиру. Тада смо сви као једно из свете Грачанице изразили најдубљу солидарност и подршку архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном народом у Црној Гори.

На крају, желимо да нагласимо да је стварни став и захтјев Црногораца са Косова да се што хитније обнови дијалог између Митрополије Црногорско-приморске и Владе Црне Горе како би се превазишле разлике и дошло до компромисног рјешења. Сваки је закон подложан измјенама и допунама, па и
Закон о слободи вјероисповјести.

 И.Поповић

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо