Ћирилица Latinica
12.06.2019.
Друштво

Црна Гора: За повратак у Сунчану Долину пријавило се 27 расељеничких породица (ВИДЕО)

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Жељу да живот наставе на северу Косова и Метохије, у повратничком насељу Сунчана Долина код Звечана, изразило је 27 породица из јужне српске покрајине које су уточиште након прогона 1999.године нашле у Црној Гори.

То је саопштио Миленко Јовановић, председник Савеза удружења расељених у Црној Гори, асоцијације која ради на евидентирању заинтересованих за повратак.

"Задовољство ми је шт могу да саопштим да ће један број пријављених породица које ће се вратити из Црне Горе већ за Видовдан, 28.јуна, бити усељене у новосаграђене куће у Сунчаној Долини, гдје би кључеве требао да им уручи предсједник Србије Александар Вучић" - казао је Јовановић.

Највише пријављених потенцијалних повратника је са подручја Бара, Сутомора и Подгорице, а јавио се и одређени број расељених који живе на сјеверу Црне Горе.

Јовановић је нагласио да се у Сунчаној долини гради укупно 137 зграда са око 350 стамбених јединица, а планира се повратак око 1500 расељених лица са подручја Централне Србије и Црне Горе.

"Прва 33 објекта биће усељена за Видовдан, а остали до почетка септембра.
Изградња овог повратничког насеља почела 2017. године, а припремни радови годину дана раније. Изграђена је главна саобраћајница и приводи се крају изградња куртурног и тржног центра и амбуланте.
У завршној фази је и изградња другог дијела саобраћајнице, цркве Светог Стефана Дечанског као и поменута 33 објекта" - казао је Јовановић.

Вредност пројекта је, додао је председник расељеничког Савеза, око 14 милиона евра, а реализује га држава Србије преко своје Канцеларије за Косово и Метохију, у сарадњу са Епархијом рашко –призренском и Општином Звечан.

Пројекат решава социјално - економски статус повратника, а свака породица која се врати ће уз смештај добити запослење за најмање једног свог члана .

Насеље Сунчана долина налази се у подножју древне немањићке тврђаве, на стратешки важној позицији између Косовске Митровице и Звечана.

Расељени из Црне Горе се могу пријављивати до краја јуна за повратак и то искључиво својим удружењима у Сутомору, Подгорици и Беранама, која партиципирају у Савезу удружења расељених на ниову државе.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо