Ћирилица Latinica
04.07.2019.
Друштво

Циљ хајке на Радоичића скретање пажње са хуманитарне катастрофе на северу

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Миленко Јовановић

 

Милан Радоичић, потпредседник Српске листе и неспорни ауторитет међу Србима на северу Косова и Метохије, поново је ових дана у жижи интересовања регионалне јавности због наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића.

Прст у њега уперило је такозвано косовско Тужилаштво саопштивши да је за Радоичићем расписана међународна потерница.

Да иронија буде потпуна, косовски тужилац Суљ Хоџа, који води истрагу у случају убиства Оливера Ивановића, изјавио је да то тужилаштво нема доказе да против Радоичића подигне оптужницу.

Управо признање Хоџе најбоље илуструје сву суштину хајке на потпредседника Српске листе.

Дакле, примарни циљ Приштине је даља дестабилазација прилика на северу покрајине, и то у тренутку када се овај део Космета насељен Србима налази на ивици хуманитарне катастрофе.

Српски привредници на северу КиМ, након осеке основних животних намирница (због такси од 100 посто на робу из централне Србије које је увела такозвана косовска администрација), подсетимо, донели су одлуку да затворе свих 403 пословна објекта, а овдашњи Срби колективно одбијају да тргују јужно од Ибра код Албанаца. Таква солидарност међу српским становништвом у покрајини није виђена од НАТО агресије 1999. године.

Српска слога свакако није по вољи Приштине, па је, како ће се испоставити, донета "политичка" одлука да се интензивира кампања против ауторитативнијих Срба и скрене пажња јавности са горућих и суштинских проблема којима је српски живаљ изложен дејством привремених институција система из главног града покрајине.

Реч је заправо о очајничком покушају албанских политичких дављеника да се изборе за "кисеоник" у тренутку када држава Србија остварује бриљантне успехе, пре свега на плану повлачења признања тзв. Косова од стране бројних држава света.

Такозвани председник Косова, Хашим Тачи, јавно се похвалио да је лично протерао Радоичића са Косова.

Није поштеђен ни Иван Тодосијевић, доскорашњи министар у привременим институцијама Приштине из редова Српске листе, такође један од ауторитативнијих Срба на северу Космета.

Такозвано Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу и против овог српског функционера јер је, по њима злоупотребио положај или овлашћења "намерно и јавно ширио мржњу, неслагање и нетрпељивост међу националним, расним и етничким групама које живе на Косову”.

“Повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао. Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на свом радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију“- изјавио је Тодосијевић у Звечану, на обележавању 20 година од НАТО бомбардовања. Због ове изјаве Тодосијевић је смењен.

Специјално тужилаштво Косова у оптужници наводи да је овом изјавом Тодосијевић починио кривично дело „подстицање на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“ из члана 147 став 2 у вези са ставом 1 тзв. Кривичног законика Косова, за коју је запрећена казна затвора од једне до осам година.

Истрага против министра администрације локалне самоуправе из редова Српске листе у Влади Косова Ивана Тодосијевића, покренута је почетком априла. Пре тога тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај сменио га је са функције, а на његово место именована је Адриана Хоџић.

 

Вучић: Радоичић нема никакве везе са убиством Ивановића, Србија зна убицу

 

Државни органи Србије имају фотографије које разјашњавају убиство Оливера Ивановића, као и име особе за коју се сумња да је непосредни извршилац убиства. У наредном периоду покушаће да прибаве материјалне доказе који ће поткрепити сумње о идентитету човека који је мучки ликвидирао лидера СДП 16. јануара прошле године у Косовској Митровици.

Ове информације јуче је потврдио председник Србије Александар Вучић, а међу онима које је поменуо, имплицирајући њихову умешаност у организацију ликвидације Ивановића, јесу Фљорим Ејупи, осумњичени за подметање бомбе под аутобус "Ниш експреса" 2001. године, и Неџмедин Зека, за кога је навео да је променио име у Лирим Зека, а о чијем су мистериозном боравку у Митровици уочи убиства "Новости" писале пре неколико месеци. Вучић је јавно поставио питање зашто српске власти не могу да добију информације о кретању Ејупија и Зеке.

"Шта је Зека радио у Косовској Митровици и која је његова улога у свему томе? Шта је Ејупи, који је у Немачкој под присмотром, радио на аеродрому "Ринас" у Тирани, одакле се кретао ка КиМ, па је поново нестао и враћен је у Немачку са истог аеродрома? Како је напустио Немачку, шта је радио доле и шта се све дешавало?"- питао је Вучић.

Он је казао да су сазнања Србије о атентату поткрепљена "безбројним фотографијама", а јавно је поставио чак 15 питања властима у Приштини и међународној заједници о овом злочину:

"Наша истрага се неће прекидати док не дођемо до убица Ивановића. Због различитих ствари - недостатака ДНК анализе и пластичних клонова чаура, као и због недостатка одређених снимака, не можемо да поседујемо материјалне доказе. Наставићемо да радимо, и када причу заокружимо, надлежни органи Србије подизаће оптужне акте" - казао је Вучић.

Председник Србије је више пута до сада одбацио могућност да је Радоичић на било који начин умешан у убиство Ивановића.

Ејупи, који је, према сазнањима наших обавештајних служби, у време убиства Ивановића дошао из Немачке на КиМ, најпознатији је као "бомбаш из Подујева". Био је једини осумњичени за постављање бомбе под аутобус "Ниш експреса", у којем је 2001. погинуло 12, а рањено 43 Срба. На основу ДНК трагова, он је и ухапшен, али је мистериозно побегао из америчке базе "Бондстил". Кристен Карпхамар, први именовани међународни судија у косовском правосуђу, изнео је сумњу да је у бекство била умешана ЦИА, која је наводно својевремено и обучавала овог терористу.

На КиМ, Ејупи се помиње као плаћени убица, али и као део групе која је, наводно, организовала погром Срба у марту 2004. године. Он је, према наводима косовског тужилаштва, својевремено требало да за четврт милиона евра убије Џавита Халитија, некада Тачијевог човека за везу са огранком ОВК у Албанији, а данас потпредседника парламента у Приштини.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо