Ћирилица Latinica
17.06.2019.
Друштво

Требиње свечано дочекало малишане са Космета

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У Требиње је трећу годину заредом допутовало 50 дјеце са Косова и Метохије, која ће у наредних седам дана бити смјештена код требињских породица, које су их вечерас дочекале на платоу испред Електропривреде Републике Српске /ЕРС/.

Дјеца-ученици Основне школе "Десанка Максимовић" из Косовске Каменице са одушевљењем су прихватила да дођу у Требињe, а са још већим емоцијама прихватиле су их бројне требињске породице, чиме су још једном показале хуманост и разумијевање за српски народ из јужне српске покрајине.

Дјевојчицу је пимио и Требињац Зоран Поповац, који каже да су прихватили предлог дјеце да на седам дана приме једно дијете са Косова и Метохије.

"Ово је један фин гест. И раније смо примали дјецу и имамо лијепа искуства, гдје смо са њиховим родитељима остали у контакту, створивши нова пријатељства", истакао је Поповић.

И Требињка Наташа Кржић у своју породицу примила је једно дијете са Косова и Метохије.

"Ово је за нас једно искство више. Када је наша кћерка дошла и рекла нам за ову идеју-прихватили смо је иако имамо четворо дјеце. Желимо да наши гости осјете мало другачију средину и потрудићемо се да на њих оставимо што бољи утисак", казала је Кржићева.

А дјецу и њихове наставнике из Косовске Каменице дочекао је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који им је пожелио добродошлицу и угодан боравак у нашем граду.

Он је истакао да му је веома драго што су се требињске породице одазвале позиву школа из нашег гграда да буду домаћини дјеци која живе у поприлично тешким условима, с обзиром на то да је Косовска Каменица најисточнија општина на подручју Косова и Метохије.

"Овај пројекат је веома важан за све нас. Осим требињских породица које су још једном показале своју величину, емоцију и разумијевање и преузеле велику одговорност, и град је преузео обавезу да обезбиједи смјештај за наставно особље, те направи програм боравка дјеце", навео је Ћурић.

Ћурић је истакао да је град гостима са Косова и Метохије обезбиједио посјету манастирима Завала, Тврдош, Петропавлом манастиру и Дужи, родном мјесту Светог Василија-Мркоњићима, Перовића /Арсланагића/ мосту, центру града, Музеју Херцеговине, еко-кампу Ушће, те аква парку "Града сунца".

Директор Основне школе "Десанка Максимовић" из Косовске Каменице Јадранка Васић истакла је да ће некој од ове дјеце долазак у Требиње бити једино путовање током љетног распуста.

"Пресрећна су што су дошла у Републику Српску. Нису осјећала умор иако су путовала 17 сати. Захваљујем вам се у име свих родитеља са Косова и Метохије на овако лијепом дочеку", навела је Васићева.

Она је исказала жељу и да дјеца из Требиња буду гости Косовске Каменице, гдје, какао је рекла, такође, живе људи великог срца.

Дјеца са Косова и Метохије бораве у Републици Српској у оквиру програма "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", коју спроводи бањалучко удружење "Одбор за помоћ Косову и Метохију".

Током ове посјете, у Српску је допутовало 20 аутобуса са 1.030 ученика са Косова и Метохије са својим наставницима, те један аутобус у коме су дјеца и млади ометени у развоју и њихови родитељи из Удружења родитеља "Подржи ме".

Ово је осми пројекат у оквиру којег дјеца са Косова и Метохије долазе у Републику Српску. До сада је Српску посјетило 4.500 дјеце и 400 просвјетних радника из јужне српске покрајине.

www.trebinjelive.info 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо