Ћирилица Latinica
22.08.2019.
Друштво

Српска културна баштина на КиМ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

На Косову и Метохији налази се око 1.300 цркава, манастира и других објеката, локалитета и просторних целина које чине културно наслеђе српског народа. Од вајкада је ово хришћанско наслеђе било угрожавано, уништавано и обнављано али ...

Неотуђиво је и од народа који га је стварао и од простора у коме је настало...

Само у последњих десет година (Резолуција СБ 1244), уништено, оштећено и оскрнављено је око 150 цркава, манастира и других објеката од којих чак 61 имају статус споменика културе, а од тога 18 су од изузетног значаја за државу Србију. Упоредо, уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на светском илегалном тржишту антиквитета.

Уништено, оштећено, оскрнављено, покрадено ...

Такође, уништено је и оштећено 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Скрнављења и разарања не престају ни данас. Гробља су претворена у депоније, неприступачна су, зарасла у коров и шипражје.

Међутим, ни ова злодела изгледа нису довољна па се врше и нечувени покушаји замене и преименовања српског културног идентитета на Косову и Метохији.

За сва ова злодела досада није пронађен ниједан починилац? Постоји опасност да са тла Европе, почетком 21 века, нестане јединствена мултикултурна и мултиетничка регија.

Неотуђиво је право сваке земље ''да са пуним суверенитетом буде баштиник себи својствених културних вредности које су плод целе њене историје'' (Ванкуверска декаларација УН 1976). Ово право је ускраћено Србији на Косову и Метохији.

Извор: Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо