Ћирилица Latinica
03.09.2019.
Друштво

Расељени у Црној Гори остају и без "минималаца" и привремене накнаде из Србије

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Након што им је недавно укинут дечји додатак који су примали из буџета Републике Србије, расељени са Космета који живе у Црној Гори ускоро ће остати и без привремених накнада које примају преко Националне службе запошљавања Србије (НЗС) и  накнада које оствару преко буџета локалних самоуправа дислоцираних из јужне покрајине у централну Србију.

Како је порталу "Космет инфо" речено у Влади Србије, формирана је радна група која је тај предлог примпремила, а ради се о 760 корисника који живе у Црној Гори.

Већина њих, како нам је речено, паралелно ради у Црној Гори, неко званично а неко неформално, док им се из Србије уплаћују доприниси за радни стаж и од матичне државе примају накнаде, што је и законски недопустиво.

"Они не учествују на изборима за органе власти Србије, нити на покрајинским изборима на Космету, иако их држава уредно позива преко своје амбасаде у Подгорици и расељеничких удружења. Јављају се једино када од државе треба да наплате нешто што нису зарадили, нити им припада, и са том праксом је ред да прекинемо" - казали су нам у Влади Србије. Биће практичније да се та средства распореде на социјалу на Косову и Метохији, додају из Немањине 1.

С друге стране, из расељеничких удружења "Космет" у Сутомору, "Зора" из Берана и Савеза расељених на нивоу Црне Горе саопштавају да су изричито против овог плана, те да су већ предузели кораке да се таква одлука не донесе.

"Покрећемо петицију, обавили смо одређене разговоре у Београду и надамо се да најављена одлука неће бити донета, јер већина наших људи нема решено питање запослења и те накнаде из српских општина са Космета и преко Завода за запошљавање Србије су им једина примања" - казао је први човјек расељеничке асоцијације за Црну Гору Миленко Јовановић.

Он је рекао и да ће расељени из Црне Горе масовним одзивом на позив предсједника Србије Александра Вучића да учествују на покрајинским изборима на Космету 6. октобра и гласају за Српску листу показати пуну лојалност својој држави Србији.

Ипак, одлука о укидању надоканада расељенима, готово да је извјесна, и према изворима "Космет инфа" биће донијета у наредних 30 дана.

У исто време, Фонд ПИО Србије оформио је комисију која ће темељно испитати поједине наводе да значајан број пензионера расељених са КиМ који живе у Црној Гори незаконито остварују право на пензије из српског буџета, са планом да се преиспитају начин и услови ко може убудуће а ко не остваривати то право.

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо