Ћирилица Latinica
04.01.2020.
Друштво

Очишћено српско гробље у Ђаковици

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Ангажовањем Привременог органа Општине Ђаковица, уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, ових дана очишћено је православно градско гробље у том граду, у насељу Пискоте

Представници Привременог органа дислоциране Општине Ђаковица обишли су очишћено гробље у Пискотама и посјетили преостале монахиње у манастиру Успење Пресвете Богородице у центру града. Ту су договорене конкретне активности помоћи у функцији одржавања манастира и његове имовине.

Најављено је и чишћење другог православног гробља у Ђаковици, у селу Петровац (Љугбунар).

Посета монахињама представника Привременог органа Општине Ђаковица
У Ђаковици је до јуна 1999. живјело око 12000 Срба, који су након НАТО агресије протерани са огњишта, а преостале монахиње у манастиру у центру града чувају припадници косовске полиције.

У том граду уништена је већина споменика на православним гробљима, сравњена је са земљом црква Св. Кнеза Лазара у Пискотима, а у мартовском погрому 2004. године запаљена је и црква Успења Пресвете Богородице, која је у међувремену обновљена и преименована у манастир.

Расељеним ђаковичким Србима већ неколико година се не дозвољава организовани обилазак гробаља и манастира, чак ни на празнике као што су Задушнице. Гробље у насељу Пискоте, које је било зарасло у шибље, није чишћено пуне три године из безбедоносних разлога.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо