Ћирилица Latinica
08.04.2020.
Друштво

На северу КиМ 36 заражених од короне

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У општинама са већински српским становништвом на Косову и Метохији, потврђена су три нова случаја инфицирања коронавирусом. Сви су са Севера, те је укупан број инфицираних 36. Инфектолози и епидемиолог са Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици од сутра се придружују тиму КБЦ Косовска Митровица, потврђено је данас.

Податке је на конференцији за медије кризног штаба саопштио епидемиолог др Александар Антонијевић.

Од 23 узорака, колико је јуче са Севера КiM послато на Институт за ветерину у Краљеву, три особе су позитивне на коронавирус, од тога две су из Косовске Митровице, те је укупан број заражених у овом граду 20, и једна из Звечана – укупно 10.

Директорица Дома здравља у Косовској Митровици Миљана Николић, потврдила је да у овом тренутку КБЦ-ом управља вршилац дужности директора КБЦ, др Златан Елек.

Колики је број инфицираних здравствених радника?

На питање колико је здравствених радника КБЦ-а инфицирано коронавирусом, Николић није имала прецизне податке, објаснивши да ће они ускоро бити познати јавности јер се прикупљају.

„Биће познати када се заврши са процесом анкетирања и обраде осталих података“, казала је.

Подсетимо, директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, потврдио је недавно да је један лекар митровичког КБЦ инфициран вирусом корона.

Епидемиолог др Александар Антонијевић уједно је јуче на конференцији за штампу потврдио да је и његов колега који је као први смештен на КБЦ „Ниш“, у добром стању, те да ће убрзо изаћи из болнице.

На Северу Косова коронавирусом инфициран је још један медицински радник. У питању је особа из Северне Митровице која ради као медицински техничар у Притворској јединици у овом граду.

Ситуација у тзв. Корона дому

У студентском центру који је претворен у карантин за оне са лакшим симптомима ЦОВИД 19, тренутно је смештено 19 пацијената, од којих два лица имају благо повишену температуру, док су остали са добрим налазима на плућима, без знакова респираторних инфекција и без других симптома који указују на погоршање било какве болести, казала је Николић.

„У случају да се деси било каква промена у току ноћи или дана, ту је екипа која алармира мобилну јединицу која тог пацијента води у болницу ради даљег третмана”, казала је др Николић.

Каква је процедура за пријем инфицираних?

Миљана Николић потврдила је да у Косовској Митровици функционишу мобилне јединице које се састоје од лекара, медицинске сестре и возача.

Када је пацијент позитиван, тада се мобилне јединице активирају и пацијента воде у матичну установу где се раде крвне анализе. Потом, тврди Николић, пацијент се води код инфектолога који доноси одлуку у зависности од клиничке слике.

„Пацијенти који су без симптома упућују се у карантин односно Студентски центар где мирују и где су под медицинским надзором 24 часа“.

Међутим, уколико се утврди да постоји потреба да пацијент буде задржан на инфективном одељењу – када су у питању тежи случајеви, онда пацијент ту остаје и под строгим надзором је инфектолога, додаје Николић.

До сада је за Институте у централној Србији послато и обрађено 238 узорака, а данас је уједно тестирано још 30 особа на коронавирус.

Укупан број хоспитализованих пацијената у Студентском дому у Косовској Митровици је 19, два пацијента налазе се на Клиници у Београду, три у Нишу и осам на инфективном одељењу у Косовској Митровици.

У Лепосавићу је до сада регистровано три случаја коронавируса (укупно двојица мушкараца и једна жена, са једним леталним исходом), а недавно су потврђена и прва два случаја у Зубином Потоку – двојица мушкараца.

Антонијевић наводи да је јуче узорковано још 29 пацијената, те да ће резултати пристићи вечерас.

Потврдио је да за сада нико од пацијената није на респираторима и да није животно угрожен.

Он је додао да се тренутно обавља обука техничара који ће учествовати у узорковању лица када буде почело масовно тестирање. Техничке ствари су завршене, те ће након завршетка обуке – у наредним данима, почети масовно тестирање на Северу, тврди Антонијевић.

Спирић: Забрињавајуће да у Косовској Митровици има 20 позитивних

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица поручио је грађанима да је у овом тренутку најбитније да се сви заштите.

„Јер очигледно не схватамо озбиљност, опустили смо се и током јучерашњег дана, али и данас“.

Тврди да је забрињавајуће да у Косовској Митровици има 20 позитивних на коронавирус те да је то јако опасно.

Још једном је замолио грађане да поштују прописане мере и остану код куће – „све што радимо је у интересу сваког човека“.

„Можемо да кажемо да је ситуација под контролом. Али ако будемо били неодговорни и даље у већем броју будемо по улицама, то је у овом моменту јако велика грешка“.

Инфектолози и Епидемиолог са Приштинског универзитета (са привременим седиштем у Косовској Митровици) стигли у Косовску Митровицу
Спирић је подсетио да су јуче у митровичком КБЦ дошла два инфектолога и један епидемиолог са Приштинског универзитета смештеног у Косовској Митровици, како би помогли здравственом особљу у борби против пандемије.

„Они су јуче стигли и крећу од сутра максимално да раде, придружују се тиму Антонијевића, Хигијенском заводу и наравно нацелници Инфективног одељења“.

Подсетио је да Канцеларија за КиМ свакодневно помаже, те да су данас стигли лекови за Инфективно одељење за оболеле, али и да се помаже достављањем медицинске опреме.

Гради се осам стамбених јединица у Митровици – радови мањег обима
Поручује да општина гледа како да омогући предузетницима да наставе са спровођењем пројеката који се финансирају из буџета Владе Србије.

„У овој години гради се осам стамбених јединица у Митровици, радови се одвијају, али су радови мањег обима због ситуације са корона вирусом и усвојеним мерама“, каже Спирић.

Још једном је позвао младе да се пријаве за волонтирање, како би се помогло старијим и најугроженијим суграђанима. А оне који нису у могућности да себи обезбеде основне животне намирнице и лекове да позову Кризни штаб на бројеве: 028/421-140 и 028/421-141; као и на број за глува и наглува лица 064/852-37-15.

Косовска Митровица (северни део града) и Звечан, су у карантину од петка у 18 часова, према одлуци кризних штабова две општине, а како је потврђено у Приштини, укључујући и министра здравља Арбена Витиу, одлука је донета у „пуној координацији“ Приштине са локалним руководствима на Северу, и та координација се наставља.

Од јуче је обустављено кретање између општина Северна Митровица и Звечан, а у складу са одлуком о карантину – кризних штабова Митровице и Звечана.

 

(Извор: Kossev.info)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо