Ћирилица Latinica
14.04.2020.
Друштво

На Космету ће ове седмице посао добити 275 српских медицинара

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Чак 275 медицинских радника, од чега 75 лекара и 200 медицинских сестара, добија посао ове седмице у здравтсвеним институцијама на КиМ које су у систему државе Србије.

То је потврдио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
"Тако ћемо појачати наша три главна здравствена центра у Косовској Митровици, Грачаници и Гњилану", нагласио је Ђурић.

Он је подсетио да је у српским срединама у покрајији регистровано укупно 49 оболелих од корона вируса, а 10 заражених особа хоспитализовано је у КБЦ 'Косовска Митровица.

Ђурић је казао да је здравствени систем у свих десет општина са већинским српским становништвом у покрајини добро и ефикасно организован и да примењују исте протоколе, алгоритме и терепије као у здравственим центрима у Београду, Новом Саду и Нишу.

Подсетио је да је привремена болница у Студентском центру у Косовској Митровици после Београда међу првим почела са радом и додао да се сви позитивни на вирус Ковид обавезно смештају у ту болницу.

"То за сада добро функционише. Такође, врло је важно што смо на време добили подршку здравстевног система из других делова Србије у лековима и опреми и што је обезбђено да најугроженији пацијенти могу брзо да буду пребачени у здравствене центре у Нишу, Београду и другим градовима'', рекао је Ђурић.


Он је рекао да је у овом тренутку у КБЦ Косовска Митровица хоспиталиозвано 10 пацијената, али да се тај број мења на дневном нивоу јер, како је навео, неки прелазе у привремену болницу или у здравствене центре у централној Србији.

"Држава је предузела колосалан напор да се помогне нашом народу на КиМ. Нема несташица намирница јер смо успели да пребацимо 250 камиона са основним животним намирницама", навео је Ђурић.

Вурис не познаје етничке и друге поделе, српским лекарима верују и Албанци

Ђурић је рекао да су у српским срединама на Косову мере у сузбијању ширења вируса корона, међу којима су физичко дистанцирање, затварање школа, стављање у карантин заражених, забрана кретања, уведене на време и да их се грађани придржавају.

"Такође, трудимо се да сарађујемо са свима, са Кфором, привременим институцијама у Приштини, лично сам охрабрио Горана Ракића и представнике Српске листе да разговарају са Албанцима о борби против пандемије вируса корона, јер овај вирус не зна за етничке и друге поделе", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Београд је показао водећу улогу у борби против вируса, додајући да има доста Албанаца који показују поверење српском здравственом систему на Косову.

"У спрским срединама имамо стабилну ситуацију, људи су храбри и дисциплиновани, то су људи који су навикли да 20 година живе у ванредном стању", констатовао је Ђурић и додао да се у српским срединама јавило више од 2.000 младих волонтера да помажу сународницима.

Оно што брине, навео је Ђурић, јесте експоненцијални раст броја оболелих у већим градовима на Космету, и подсетио да су Приштина и Призрен у карантину.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо