Ћирилица Latinica
01.05.2020.
Друштво

Ковић: Срби на Космету и у Црној Гори су нам показали пут за цео наш народ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Делећи своја сећања на блаженопочившег протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића, проф. др Милош Ковић је, гостујући у„Интернет литији“ казао да је то био аутентичан човјек и човјек искуства који је много тога видио и знао из прве руке, који је много тога проживео, а са друге стране је имао неки мир и природну госпоственост и мудрост.

„Када сам га упознао за Савиндан 2018. године у Котору, он ми је говорио о свом животу, то је практично била историја и свака му је била на месту. Осећам се срећан и привилегован што сам га познавао.“

Као учесник литија у Никшићу, Бару и Будви  Ковић истиче да је први утисак који је доживео био тај да смо као народ пронашли пут у Црној Гори где се деценијама налазимо под истом диктатураом и да су литије као својеврстан феномен указале на пут за цео српски народ.

„Поготово што је био снажан утисак је доминантно присуство младих људи који су указали на будућност и шта ће се догађати у будућности. То је нека најава будућности и правца у коме иду ти млади људи.Оно што је необично јесте то што се показало да је заправо хришћанство нека врста контра културе ономе што је доминантрни модел који нам се данас намеће преко телевизије и друштвених мрежа а то је тај стари титоизам који се прелио у модерни западни материјализам,нихилизам и хедонизам.

То је та копча коју литије данас имају не само са нашом историјом, већ и са питањем како даље и како спојити оно што је наша завјетна историја са оним што ће се догодити у будућности. Наша црква на Косову и Метохији и нарочито у Црној Гори сведочи неку врсту повратка изворима и раном хришћанству, страдалној историји Цркве и њеним почецима.

То су, по мом мишљењу, сокови који напајају литије. Ова власт није само анти-српска него је и антихришћанска па и богоборачка,како каже митрополит Амфилохије. Добар део савременог света је такав а ви сада у Црној Гори сведочите ту непосредну везу са прогоњеном, изворном Црквом из времена након Христа.“

Коментаришући да се данас у Црној Гори и на Косову и Метохији брани хришћанство историчар Милош Ковић каже да је то део једне шире слике:

„Српска Црква је древна, а оно што је древно живо је и пулсира, а то је данас живо у Црној Гори. То што сам рекао, а можда звучи претенциозно, јесте да ви у Црној Гори, у том малом простору данас браните хришћанство. Реч је о томе што много људи у Европи схвата да је на Косову почео обрачун са хришћанством и да су њихове владе удружене у нечему што су били остаци идеологије Енвера Хоџе и савременог екстремизма, помогле у уништавању хришћанских богомоља.

Њихове владе су се удружиле са тим исламистима као што су се удружиле да прогоне нашу православну хришћанску арапску браћу на Блиском истоку. То људи осећају, то се догађаја на Косову и они кажу да је на Косову нападнута Европа. Европска култура је један од стубова хришћанства. Такви напади се данас догађају и у Црној Гори гдје наиме остаци остатака једног режима из 1945. сада додуше са новим господарима, не само да јуришају на Српску православну Цркву, већ заправо јуришају на хришћанство.“

Осврнувши се на прогоне српског народа кроз историју професор Ковић каже да је то процес који се мора сагледати у дужем историјском контексту:

„Једно је геополитика а друго духовна борба, оно што се на Западу назива „културни рат“. Данас се нама шаље порука да вјерујемо у холивудски мит умјесто у косовски мит. То је лепо рекао Емир Кустурица који је казао да, ако морам да бирам између два мита, холивудског и косовског, ја бирам косовски јер ми је ближи, боље га разумем и он је мој. Просто, ако се одрекнемо својих митова или тачније завета онда ћемо бити принуђени и присиљени, милом или силом, да уземо њихов мит и њихов завет, јер их и они имају, поготово амерички калвинисти.“

Као историчара коме је опус интересовања базиран на темама митова, предања и завета Ковић каже да сва друштва почивају на митовима који држе заједницу на окупу и то је тако свуда.

„Ми имамо косовски завет који је обновљен светосавски завјет а који је опет обновљен и српским историјским искуством потврђен Нови завет. Читајући биографе Светог Саве долазимо до сазнања да је његов бег из двора, одлазак у манастир и целокупни живот заправо опредељење за Царство небеско. То исто видимо код кнеза Лазара и његових војника. Како каже извор, један савремени раванички монах: 'они кренуше на бојно поље охрабрени молитвама светих отаца наших, Светог Саве и Светог Симеона.'

Лазар остаје у том опредељењу а то је опредељење за истину а не за лаж. То је био избор између страха и подвига. Косовско и светосавско опредељење је опредељење за вечне и непролазне вредности и спремност да се за њих жртвујемо.Жртва је кључна реч која обухвата заједницу у Старом и у Новом Завету. Идеља Новог Израјиља која се често јавља у нашој средњевековној књижевности представља пут изабраног народа али и пут личног спасења Цркве Божије која је Нови Израјиљ у Новом Завету.“

„Тај завет данас сведочи српски народ у Црној Гори. Како сте се одржали у овом режиму и како је данас васкрсла Црна Гора након свега то је чудо које историчари не могу објаснити држећи се само историјских факата али има нешто што се зове есхатологија, смисао историје и историософија. Литије су указале на тај пут који није националистички ни национални већ хришћански пут који обухвата све.“ казао је на крају гостовања у „Интернет литији“ историчар проф.др Милош Ковић.

Раде Дуловић
(МЦП)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо