Ћирилица Latinica
14.07.2019.
Друштво

Зочиште: Прослављен празник Св. Козме и Дамјана

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У манастиру Зочиште код Ораховца данас је обележена слава Светих врача Козме и Дамјана, а литургију је пред великим бројем верника служио архимандрит Иларион уз саслужење монаштва и свештенства Епархије Рашко-призренске.

"Окупили смо се око моштију Светих Врача, светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана и тај комад костију је разлог због кога постоји ова црква, рушена па поново зидана, тај комад костију је разлог због кога смо се окупили", рекао је архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац, преноси Танјуг.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа, па су у народу познати као свети бесребреници. Верујући у исцелитељске моћи сваке године се у ову светињу окупљају верници из свих крајева Космета, централне Србије и региона.

"Баш ми је драго кад видим оволико народа, колико се прича да нас мало има, а има нас још пуно", казао је Миливоје Стојковић из Штрпца.

Након манастирске славе расељени Срби су обишли  православно гробље које се налази у близини манастира. Пре 1999. у Зочишту је живело око 55 српских породица, данас нема никога.

Расељени мештани Зочишта кажу да је посебан осећај доћи у свој крај. Иако би највише волели да се врате, кажу да нема услова за повратак.

"Отишли смо пре 20 година, а осећај је увек леп кад дођеш у свој родни крај, напуниш се емоцијама... осећаш се пријатније. Куће јесу направљене али остали су само зидови, поломљени су прозори. За сада мислим да нема услова за повратак, свако би волео да се врати у свој крај, али за сад тешко", каже Анђелко Мишић из Зочишта.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо