Ћирилица Latinica
16.11.2023.
Друштво

Десет винарија са Космета на Сајму у Београду: "Отворени Балкан" је будућност региона

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Десет винарија са Косова и Метохије, од чега седам из Велике Хоче и Ораховца, и три са севера покрајине представљају своја вина на Сајму у Београду који је данас почео у оквиру Иницијативе "Отворени Балкан". Реч је о другој смотри у оквиру ове Иницијтиве, а присутни су били челници држава региона.

Други по реду Сајам вина, хране и туризма "Винска визија Отвореног Балкана", који се одржава у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", свечано је отворен вечерас на Београдском сајму, а сви заинтересовани ће моћи да погледају понуду вина Србије, Северне Македоније и Албаније до 19. новембра.

Када је реч о косметским винаријама, своја вина излажу следећи произвођачи: Винара Јовановић из Грабовца (Звечан), винарије Јевремовић и Лакићевић из Лепосавића, те винарије из општине Ораховац - Бркић, Маниташевић, Петровић, Мицић, Ђуричић, Антић и Лукић.

Сајам су свечано отворили председник Србије Александар Вучић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски и премијер Албаније Еди Рама који се присутнима обратио путем видео поруке, а међу високим званицама су и председник Црне Горе Јаков Милатовић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, премијерка Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, председник италијанске регије Венето Лука Зајо, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и представници дипломатског кора, међу којима амбасадор САД Кристофер Хил.

Председник Србије Александар Вучић је истакао да му је посебно задовољство што по други пут отвара "Винску визију" у Београду, будући да је двоструко вше излагача и земаља учесница, уз захвалност на подршци Северној Македонији и Албанији.

Како је навео, 250 излагача је из Србије, 74 из Северне Македоније, што је највећи број пропорционално броју становника сваке земље учеснице, док је из Албаније 21 излагач. Посебну захвалност је упутио излагачима из Италије који су, каже, у Београд донели мирис највећег италијанског сајма вина.

Додао је да је ове године шест пута више овлашћених купаца, што је значајно за винарије из Србије, Северне Македоније и Албаније, као и више од 50 дестилерија.

"’Отворени Балкан’ је афирмисана платформа мира. Просперитетан и стабилан Западни Балкан је тржиште од 20 милиона потрошача", рекао је Вучућ.

Захвалио је свима који су уложили енергију и допринели да "Винска визија" изгледа величанствено и позвао све да посете сајам.

"Догодине, верујем да ће бити још оволико излагача. Да буде два пута више италијанских произвођача, а биће и још српских. Нека живи ’Отворени Балкан’", поручио је Вучић.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да иницијатива Отворени Балкан пружа могућност да се формира јединствено тржиште Западног Балкана које ће убрзати пут ка прикључењу европском тржишту.

Ковачевски је нагласио да се кроз Отворени Балкан отварају путеви сарадње за државе у региону.

"Учешће на оваквим сајмовима веома је значајно јер доприноси стварању јединственог тржишта Западног Балкана, а самим тим и прикључењу европском тржишту. Македонске, српске и албанске компаније присутне су данас овде и раме уз раме са врхунским винским произвођачима. То је веома значајно за нашу промоцију, зближавање и отварање нових тржишта", поручио је Ковачевски.

Како каже, од како је покренута иницијатива "Отворени Балкан" привредне коморе у региону, државе и грађани показали су функционалну сарадњу, јер удружене државе у региону дају много боље резултате.

"Вински путеви наших држва постају светска дестинација. Кроз иницијативу имамо и видљиве резултате који се виде кроз бројеве – за 25 одсто је повећана размена трговине између Северне Македоније, Албаније и Србије. Размена са Србијом је превазишла 1,1 милијарду евра што је највећа трговинска размена у протеклих 18 година између две државе", навео је Ковачевски.

Додао је да је Северна Македонија дуга земља извозник вина у региону и 29. земља извозник у свету.

Изразио је очекивање да ће овај сајам остати традиција и за будуће генерације.

"Сајмови су могућност за раст и развој компанија и промоцију квалитета који доносимо из наше државе. Снага је у зајдеништву“, закључио је Ковачевски.

Албански премијер Еди Рама је навео да му је криво што вечерас није у Београду и пожелевши добродошлицу црногорском председнику, поручио да је добро видети винаре из три земље заједно, како размењују знање и искуство.

Истакао је да се земље у региону морају фокусирати на оно што их повезује и уједињује.

Навео је и да се регион Западног Балкана мора повезати и у будућности изградити добросуседске односе и место у коме ће сви живети у заједништву.

Наводећи да "нећемо и не смемо заборавити прошлост и оно што се дешавало у прошлости у нашем региону", Рама је истакао да је уверен да наша будућност мора бити другачија од прошлости и садашњости.

"Питање није да ли ће бити, већ када ће бити. Ја сам посвећен да пружим том циљу свој део. Повезати наше земље са светом, а међусобно се не повезати је кратковидо. Хајде да научимо од грешака других и да их не понављамо. Хајде да радимо заједно и претворимо регион у место у којем ће наша деца заједно живети", рекао је Рама.

Црногорски председник Јаков Милатовић захвалио је председнику Александру Вучићу на позиву да на Сајму у Београду представља, како каже, малу, али сунцем обасјану медитеранску земљу која је поносна по свом вину.

"Балкан је најлепши када је отворен и оваква сарадња је права ствар. Вечерас шаљемо слику да регион Западног Балкана сарађује. Вино је ту да нас спаја и у име заједничке будућности, желим успешан сајам", казао је Милатовић још једном захваљујући на позиву да присуствује.

Церемонија свечаног отварања почела је извођењем песме Габи Новак "Вино и гитаре" у извођењу солисте београдске опере Љубице Вранеш.

Сајам "Винска визија Отвореног Балкана" одржава се под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" ове године окупио је више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија и то из преко 28 земаља што је дупло више излагача него прошле године.

Половина излагача је из земаља чланица "Отвореног Балкана" и то 260 из Србије, 74 из Северне Македоније и 21 из Албаније.

Светски произвођачи вина придружили су се сајму ове године.

И ове године, такмичење "Опен Балкан вајн трофеј" биће врхунац регионалног спектакла, а више од 600 узорака вина из регионалних винарија ће оцењивати 30 еминентних судија из целог света.

Међу њима наћи ће се и носиоци титуле "Мастер оф Вајн и Мастер Соммелиер", док ће на месту председнице судијског панела и ове године бити Керолајн Гилбy МВ, која је међу најбољим познаваоцима вина Балкана и Југоисточне Европе и један од кључних винских ауторитета данашњице.

Такмичење се одвија по истим стандардима, као и најпознатија светска винска надметања.

Прави кулинарски спектакл одржаће се у оквиру програма "Фуд вижн бај Опен Балкан" у хали 11, на коме ће се најбољи регионални кувари такмичити у припреми традиционалних јела Балкана.

Кулинарски спектакл представиће традиционалне укусе и локалну гастрономију Србије, Северне Македоније и Албаније.

У оквиру Сајма је и сегмент "Ракија" у оквиру којег ће се више од 50 дестилерија представити.

Сајам "Винска визија Отвореног Балкана" први пут је организован у септембру прошле године, а на њему је учествовало више од 20 земаља, 350 винарија и 30.000 посетилаца из целог света.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо