Ћирилица Latinica
20.06.2019.
Друштво

Данас је Светски дан избеглица: Ни одрживог повратка, ни интеграције прогнаних

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Свјетски Дан избјеглица 20. јун је повод да се присетимо на поражавајуће чињенице да међународни војни и цивилни ауторитети који су били задужени да створе услове за повратак прогнаних лица на Косово и Метохију, у Босну и Херцеговину и Хрватску, своје обавезе нису ни покушали да испуне.

То је, у саопштењу за јавност, навео Миленко Јовановић, председник Савеза удружења расељених и избеглих, нарочито се осврнувши на нестварање 
услова за повратак Срба и Црногораца на Косово и Метохију.

"Над њима је на Космету извршен геноцид у најгорем облику, а данас на делу имамо легализацију тога, управо под покривитељством највиших међународних институција" - оценио је први човек кровне расељеничке и избегличке асоцијације.

Како је подсетио, уз то што им је забрањен повратак на спаљена или узурпирана огњишта, расељеним Србима и Црногорцима са Космета се не дозвољава да на безбедан начин обиђу чак ни гробља у покрајини на којима су сахрањени њихови најближи, нити да посете тамошње цркве и манастире, а о њиховој имовини, како је рекао, и да се не говори.

"Заправо, већина тих гробаља, нарочито у Метохији, је преорана, а цркве и манастири спаљени, порушени или запуштени, све пред очима хиљада официра КФОР-а, који су својим нечињењем постали саучесници албанаских терориста и уједно најодогворнији за неспорно почињени геноцид над православним становништвом. Ријеч је о геноциду који траје безмало 20 година" - нагласио је Јовановић.

Говорећи о положају расељених и избеглих у Црној Гори, Јовановић је казао да с друге стране,  међународни ауторитети ни прстом нису мрднули да се прогнаном становништву са Космета, из БиХ и Хрватске омогући минимум уживања елементарних људских и грађанских права у овој држави, где је, како потцртава, овој популацији, супротно обећањима државних институција у процесу испуњавања услова за приступање Европској Унији (ЕУ), кроз додјељивање статуса странаца ограничена могућност запошљавања, потпуне здравствене заштите и других права која гарантује Универзална Декларација о људским правима Уједињених нација.

"Такво стање је крајње неподношљиво, исцрпљује до изнемеглости ионако дискриминисану популацију расељених и избјеглих, и изискује широку акцију свих релевантних субјекета друштва како би се без даљег одлагања створили услови за одрживи и безбједан повратак и интеграцију оних који желе да се врате, односно за пуну интеграцију црногорско друштво оних који су одлучили да живот наставе у Црној Гори, кроз хитно и безсуловно додјељивање црногорског држављанства" - закључује Јовановић у саопштењу.

В.Б.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо