Ћирилица Latinica
19.10.2019.
Друштво

Ватикан прећутао узурпацију српске цркве у Новом Брду

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Горан Ћетковић (Српске новине ЦГ)

Министарству културе и информисања Србије је стигао одговор Ватикана на протестно писмо упућено прије више од два мјесеца, а поводом бестидног узурпирања српске светиње од стране два бискупа и свештенства католичке цркве у Новом Брду.

Иако министарство изражава "задовољство", писмо уствари најављује жмурење Свете столице на најаву бискупа Ђерђа како ће  са културоцидом наставити "од мјеста до мјеста".

Одмах по пријему писма од стране предсједавајућег Папског савјета за културу кардинала Ђанфранка Равасија, министарство се обратило следећим саопштењем:

"Министарству културе и информисања Србије стигао је љубазан и садржајан одговор Његове Еминенције у коме се, између осталог, истиче 'увјеравање да ће Света Столица учинити све да се избјегну било какве напетости које могу да начине штету богатој хришћанској традицији која је присутна на Балкану, као и вјерским слободама које су неопходне за миран и темељан саживот`".

У саопштењу министарства културе изражава се "задовољство коректним и добронамјерним ставовима изнијетим у одговору кардинала Равасија и уједно се надамо да ће и убудуће сарадња између Србије и Ватикана у области културе бити на достигнутом високом нивоу".

Чему оваква "Ода радости" која цури из слова министра Владана Вукосављевића, не може нам бити јасно ни после детаљног и поновљеног читања одговора, па ће министар вјероватно бити замољен наредних дана да то потанко и објасни.

Непристојно дуго путовање једне реченице

Догађај који је предмет ове кореспонденције ватиканског и српског министарства за културу, одиграо се 1. августа.

Министар је, после бурне реакције цјелокупне јавности на ову дрску провокацију Католичке цркве, упутио 9. августа писмо "колеги" Равасију, који стоји на челу Савјета за културу Ватикана и позвао га да покрене иницијативу и предузме кораке како "албански католички клер на територији самопроглашене (и од наше двије државе непризнате) ''државе Косово'' не би на тај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио вјерске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намјена и традиција у међународној стручној литератури издашно документовани".


Равасијев одговор нема ни једне осуде овог континуираног културоцида, нити појашњење учешћа њихова два бискупа, а камоли податак да ли је неко од њих сносио одговорност за овако тежак инцидент. Кардинал, попут латина из пословица и црногорског народног памћења, вјешто избјегава да српску и православну имовину и наслеђе титулише правим именом.

Чему радовање министра Вукосављевића заиста не може бити јасно, осим ако је у питању "срећа дугог ишчекивања", пошто је одговор од Рима до Београда путовао дуго,равно два мјесеца и приде девет дана!

Горчина оскудног одговора, заслађена министровим задовољним саопштењем, шаље сигнал да су српске културне институције мирне и задовољне.

А треба ли да је тако?

Ваља се прво подсјетити шта се заправо десило на српском Новом Брду, уочи Светог Илије и оставити свакоме да протумачи има ли мјеста задовољству и да ли је добијена тражена сатисфакција.

Католичка црква већ годинама обиљежава Дане дијаспоре на Косову и Метохији. Првог дана августа су, у склопу "прославе" изабрали да на остацима српске православне богомоље Светог Николе у Новом Брду, одрже неку врсту мјешавине католичке мисе и обичног перформанса.

Узурпација, паљење, уништавање, рушење, скрнављење... српске оставштине и имовине нису више новост на КиМ, већ свакодневни процес. Међутим, актери и предводници ове епизоде поменутог процеса су два висока католичка "дужносника": бискуп призренско-приштински Дод Ђерђи и пензионисани бискуп барски Зеф Гаши.

"Дан дијаспоре обиљежен је духовно-културним ходочашћем у Цркви Светог Коље", на Новом Брду, које је "мјесто косовске културне баштине", а ово је "први пут, после много вјекова (од 17.) да се одржи света миса у цркви Светог Коље", само су неке од порука уз појашњење.

Бискуп призренски и приштински Дод Ђерђи је објаснио како су се ту затекли:

"Жељели смо да дођемо овамо, јер је то мјесто које доказује да смо били овдје прије него што смо имали религију, били смо овдје прије Христовог рођења, били смо прије него што су Османлије дошле са Мухамедом, били смо овдје прије него што су дошли Словени. Били смо овде, иако је наше сећање можда избрисано, имамо ово камење које то доказује", пренио је албански портал drita.info.


А онда је, захваљујући се присутном директору албанског "Завода за заштиту културне баштине"  најавио "наставак посла":

"Наставићемо полако, од мјеста до мјеста које је историја оставила, од мјеста до мјеста којима треба да се да прави изглед. Слажем се да би ова посјета требало да буде традиција, али предложио сам још један дан: Дан Светог Ђорђа! Хладније је!", поручио је представник Ватикана на Космету.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо