Ћирилица Latinica
17.04.2022.
Друштво

Британија наоружава Албанце у Приштини савременим системима

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Велика Британија направила је опасан преседан и привременим властима у Приштини испоручила већу количину лаких противтенковдких ракетних система „Џавелин“ и NLAW. Ове ракете током последња два месеца окосница су готово свих западних испорука наоружања Украјини, за рат против Русије. Овакав опсан потез Лондона, према сазнањима „Новости“, неће остати без реакције Србије – председник Александар Вучић у наредних 48 сати затражиће званично објашњење од британског премијера Бориса Џонсона.

Према првим информацијама јуче је у Приштину стигао први контингент од 50 ових система. Ова испорука део је аранжмана који су крајем фебруара направили шеф британске владе Борис Џонсон и самозвани премијер тзв.Косова Аљбин Курти. Према првим информацијама, договорено да цена једног борбног комплета буде око 40.000 што је нешто мање од тржишне вредности.

Према доступним информацијама, у наредним месецима Британија ће Албанцима испоручити и најмање 20 лаких противтенковских система „Џавелин“. Договорена је, како сазнајемо, и бесплатна обука припадника Косовских безбедносних снага за коришћење овог арсенала. Засада нико не може да потврди да се у приштинско-лондонском аранжаману не налази још нешто од наоружања и војне опреме.

Ова испорука наоружања долази у веома осетљивом политичком и безбедносном тренутку за целу Европу, а такође и регион Балкана. Приштинске власти, које су у процесу формирања оружаних снага, већ дуже време молиле су западне замље да им продају противтенковске и артиљеријске системе, а Велика Британија прва је направила опасан корак наоружавања непризнате државе.

Да апсурд буде већи, Приштина је примила ово наоружање у јеку вишедневне кампање коју води против Београда – због пријема наоружања које је договорено, наручено и плаћено годинама пре сукоба у Украјини. Управо Курти је, уз помоћ црногорског председника Мила Ђукановића, повео јавну кампању етикетирања Србије због наводног гомилања наоружања. Кишу оптужби Курти је оправдао наводним страхом Београда да ће потискивањем Русије из Европе Србија остати сама. Ова кампања изазвана је непотврђеним вестима о испоруци кинеског система земља ваздух ФК-3 Војсци Србије, које је по својој природи одбрамбено и не може да угрози никога ко води мирољубиву политику.

Приштина од јуче на располагању има противтенковске ракете нове генерације, које дејствују из лаких бацача и испаљују се са рамена. „Џавелин“ многи карактеришу и као противавионски „земља ваздух“ систем, који може успешно да дејствује на нисколетеће циљеве. Оба ова система изузетно су ефикасни, лако се користе, а употреба захтева минималну и кратку обуку. Британске ракете масовно се користе у украјинском рату, где, макар како тврде западни медији, постижу одличне резултате.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо